Με ημερομηνία «κρίσης» την 9η Απριλίου ημέρα που η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει 450 εκατ ευρώ για να πληρώσει δόση προς το ΔΝΤ η κυβέρνηση κορυφώνει διαπραγματευτικές μάχες σε δύο μέτωπα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Χθες δημοσιοποίησαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μέρος της λίστας μέτρων, υπό το φως των διπλών αυτών πιέσεων.
Από την μία πλευρά, στη Βουλή έλαβε χώρα μία σύγκρουση, κυρίως ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, κατά την διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός, εμφανώς πιεσμένος ζήτησε να «στηρίξετε την πολιτική του τερματισμού της λιτότητας» και να μην «συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των πιο ακραίων πολιτικών και των εμπνευστών του μνημονίου».
Η ρήση είχε και αποδέκτες εκτός Ελλάδος. Λίγη ώρα πριν συνεργάτες του αναφερόμενοι στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι διάφορα δημοσιεύματα που επιμένουν να παρουσιάζουν ότι η ελληνική πλευρά είτε είναι «απροετοίμαστη» είτε ότι «υπάρχουν τριβές» μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας, αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα.
Πρόσθεσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες.
Μάλιστα προηγήθηκε διαρροή των μεταρρυθμίσεων της λίστας που έχει στείλει η Κυβέρνηση στo Brussels Group από την Παρασκευή και οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης χωρίς άμεσο… αποτέλεσμα.
Αύριο αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των στελεχών των υπουργών Οικονομικών (Euro WorkingGroup) ενώ από τις Βρυξέλλες ήταν σαφές το μήνυμα ότι “ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία” και ότι πλέον προωθείται η συνέχιση των τεχνικών συζητήσεων στην Αθήνα καθώς μεσολαβεί και το καθολικό Πάσχα.
Η λίστα περιλαμβάνει σύμφωνα με όσα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μέτρα που εξασφαλίζουν έσοδα ύψους 3,2- 4 δισ. ευρώ. Δίνει αποκρατικοποιήσεις 1,5 δισ. ευρώ φέτος με πωλητήριο σε ΟΛΠ, στα περιφερειακά αεροδρόμια και στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Περιλαμβάνει και 1 δισ. ευρώ παροχές με επαναφορά της 13ης σύνταξης και διατήρηση του ΕΚΑΣ και των επικουρικών συντάξεων.
Προωθεί όμως κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εξάλειψη φοροαπαλλαγών και πολλές παρεμβάσεις πάταξης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ ενώ διφορούμενες ήταν χθες οι πληροφορίες για τον ΕΝΦΙΑ με πηγές του υπουργείου να λένε αρχικά ότι μπορεί να παραμείνει ενώ κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν αργότερα ότι θα αντικατασταθεί.