Πιέζει η τρόικα για άμεσες παρεμβάσεις στα δάνεια με στόχο την «ευρωστία» των τραπεζών, αλλά η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει σε διευκολύνσεις, μεταξύ των οποίων και η απομείωση της αξίας ειδικά των επιχειρηματικών δανείων. Και όλα αυτά όταν η τρόικα και χθες στο Eurogroup έκανε σαφές ότι το «μαξιλάρι» τα 10 δις ευρώ του ΤΧΣ θα παραμείνει προς διάθεση αν αυτό φανεί μετά τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής, αλλά και ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα ο κώδικας δεοντολογίας και η απόφαση για τις αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δένδιας μιλώντας χθες στο Σκάι παρουσίασε τις θέσεις του τις οποίες θα θέσει από την Πέμπτη και ενώπιον τη της τρόικας. Εξήγησε ότι η KPMG συμβουλεύει το Ελληνικό Δημόσιο στο πως θα αντιμετωπίσει τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.
«Υπάρχει μια πάρα πολύ απλή λύση ενός κοινωνικού δαρβινισμού, ότι θα τα κλείσουμε όλα, θα τα βγάλουμε όλα στο σφυρί και θα τελειώνουμε. Αυτό δεν είναι πολιτική. Εάν περιμένουμε να αναπτυχθεί η οικονομία από νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, μέσα από ξένες επενδύσεις που θα έρθουν, θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να απορροφήσουμε την ανεργία ή δέκα-είκοσι, δεν ξέρω και εγώ πόσα».
Εξήγησε ότι πρέπει να κάνουμε ένα βασικό διαχωρισμό, για τα επιχειρηματικά σχήματα, είτε μεγάλα είτε μικρά, που είναι βιώσιμα και να βοηθηθούν με μία προϋπόθεση να μην δημιουργηθούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Στα σενάρια ένα είναι η «περικοπή» μέρους των δανείων, αλλά μπορεί να είναι παράταση, ενίσχυση επιτοκίου, χρήση κεφαλαίων από το νέο ΕΣΠΑ, ανέφερε.
«Υπάρχουν πάρα πολλά κοινωνικά χρήματα επενδεδυμένα στις τράπεζες. Πέρα από τα χρήματα, ό, τι έχει μείνει από τα χρήματα των μετόχων τους και τα νέα χρήματα που μπήκαν με τις αυξήσεις κεφαλαίου, όλο αυτό το κοινωνικό χρήμα, λοιπόν, που έχει μπει στις τράπεζες, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να το θέσει σε αμφισβήτηση. Και τέταρτον οι καταθέσεις στις Τράπεζες που είναι το προϊόν αγώνα ζωής των Ελλήνων πολιτών, της ελληνικής κοινωνίας. Οι καταθέσεις των τραπεζών ανήκουν σε Έλληνες πολίτες που έχουν κουραστεί πάρα πολύ. Κανείς λοιπόν δεν δικαιούται να τα τινάξει όλα αυτά στον αέρα επειδή είναι απρόσεχτος ή επειδή κάνει βιαστικές κινήσεις» επισήμανε.