Σε πέντε έως δέκα μέρες από σήμερα θα γνωρίζουμε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων που ψήφισε η Βουλή τα χαράματα της περασμένης Κυριακής.
Και αυτό γιατί τότε θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» η συμφωνία κυβέρνησης –δανειστών για τις πηγές εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί γύρω στα μέσα-τέλη Ιανουαρίου.
Οι «πηγές» που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να πείθουν τους δανειστές.
Προπαντός το «κουαρτέτο» δεν πείθεται από οποιοδήποτε μέτρο αφορά εισφορές. Έτσι δεν συμφωνεί:
- με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών έστω και κατά 0,5%, μιας και αυτό αποτελεί «αντι-αναπτυξιακό μέτρο».
- με τις εισφορές 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ που ήδη έχουν επιβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο, μιας και αυτές δεν… αποδίδονται στον παραπάνω φορέα, αυξάνοντας έτσι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τρίτους.
Έτσι αυξάνεται ο «λογαριασμός» των μέτρων που θα απαιτηθούν προκειμένου έως το τέλος του 2018 να έχουν εξοικονομηθεί 3,2 δισ. ευρώ. Οι συνέπειες της αρνητικής στάσης των δανειστών απέναντι στην επιβολή εισφορών θα «σκάσει» πάνω στις συντάξεις.
Ήδη έρχονται σενάρια για περικοπές 8,5% στις επικουρικές συντάξεις αντί 6,5%, περικοπές 20%-30% στις υψηλές κύριες συντάξεις που θα μπορούσαν να είναι ακόμα και αναδρομικές (πχ να «ξεκινήσουν» από τον Ιούλιο του 2015), περικοπές 10% στα εφάπαξ αντί 5-8% όπως αρχικά υπολογιζόταν.
Οι περικοπές αυτές θα εντείνουν σίγουρα την ύφεση (δεδομένου ότι δεν φαίνεται για την ώρα άλλο «ελατήριο» ανάπτυξης εκτός από την ιδιωτική κατανάλωση), υπονομεύοντας εν τέλει τα έσοδα των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές. Ως αντίβαρο, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το «κυνήγι» όσων χρωστούν στα Ταμεία, με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.