Οι τράπεζες ανάγονται σε απόλυτους ρυθμιστές των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων στο σχέδιο νόμου που ολοκλήρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Η τράπεζα ορίζεται ότι παρέχει την αιτούμενη διαγραφή και ρύθμιση κατά τη διακριτική της ευχέρεια σύμφωνα με κριτήρια το οποία επιλέγει για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου την διαγραφή να αντεπεξέλθει στις ρυθμισμένες υποχρεώσεις».
Ουσιαστικά δεν ορίζονται κεντρικά κριτήρια βιωσιμότητας. Η τράπεζα, σε άσκηση της διακριτικής της ευχέρειας «μπορεί να παράσχει διαγραφή ή/ και ρύθμιση υπό διαφορετικούς όρους από τους περιλαμβανόμενους στην αίτηση ή και να αρνηθεί συνολικά τη διαγραφή ή/ και ρύθμιση»….
Το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια εστάλη στα κόμματα και στην τρόικα και περιμένει έγκριση ή έστω «ανοχή» για να κατατεθεί στη Βουλή. Περιλαμβάνει τα διευρυμένα κριτήρια ένταξης επιχειρήσεων – ελευθέρων επαγγελματιών με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ (σημ αντί για 900.000 ευρώ που σχεδιαζόταν αρχικά).
Οι δικαιούχοι, θα πρέπει να μην έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. Κατσέλη 3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτήν, να μην έχουν λυθεί ούτε παύσει τις εργασίες τους να μην έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής τους σε οποιαδήποτε από τις διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα ή έχει υπάρξει έγκυρη παραίτηση από σχετική αίτηση και να μην έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
Αν προσκομίσει βεβαίωση χρηματοδοτικού ιδρύματος ότι έχει λάβει από χρηματοδοτικό ίδρυμα επιλέξιμη διαγραφή, δικαιούται να υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής του σε 100 μηνιαίες δόσεις και να λάβει πρόσθετη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων που το βαρύνουν ίση προς 20%. Η μη εκπλήρωση από τον οφειλέτη των όρων ρύθμισης (από χρηματοδοτικό ίδρυμα ή δημόσια αρχή ή φορέα) για χρονικό διάστημα αθροιστικά μεγαλύτερο των 3 μηνών ως προς οποιαδήποτε από τις ρυθμισθείσες οφειλές, προκαλεί αυτοδικαίως την αναβίωση των ρυθμισθεισών οφειλών του, οι οποίες καθίστανται στο σύνολό τους ληξιπρόθεσμες και απαιτητές . Υπαγωγή στις διαδικασίες γίνεται δεκτή μέχρι τις 30.6.2016. Η συμφωνία ρύθμισης, δύναται να προβλέπει μέτρα για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, όπως μείωση απαιτήσεων, παράταση του χρόνου αποπληρωμής αυτών, μετοχοποίηση των απαιτήσεων κλπ Αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση της αίτησης είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο.