Τις προτάσεις για έναν «έκτακτο» μηχανισμό συνολικής διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων θα παρουσιάσει έως το μέσο Αυγούστου η κυβέρνηση στην τρόικα. Αυτό αποφασίστηκε χθες σε συνάντηση του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους δανειστές.
Αρμόδια στελέχη του υπ. Ανάπτυξης επισήμαναν ότι το σχήμα που θα πρέπει να οριστικοποιηθεί δια νόμου έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αφορά σε 1η φάση τις επιχειρήσεις αλλά μετά μπορεί να επεκταθεί και στα νοικοκυριά. Για πρώτη φορά τίθεται θέμα να συμπεριληφθεί στις ρυθμίσεις που θα γίνονται και τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, εκτός από αυτά των τραπεζών και να αντιμετωπίζεται συνολικά το πρόβλημα.
Η πρόταση που συζητείται προβλέπει ότι η επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να έρχεται σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες, το Δημόσιο και τα Ταμεία, αλλά και τρίτους ( όπως προμηθευτές) και να διευθετεί, με τον καλύτερο για εκείνη τρόπο, το χρέος της. Στο τραπέζι, έχει τεθεί θέμα μείωσης προστίμων – τόκων αλλά όχι η διαγραφή χρεών με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης να αναφέρει χαρακτηριστικά «μην χρησιμοποιείται απαγορευμένες λέξεις».
Παράλληλα, προετοιμάζεται και ο κώδικας δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο από το 2015 να τεθεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων σε εφαρμογή.
Έγινε λόγος με σαφήνεια για έναν μηχανισμό «έκτακτης λύσης». Η ίδια πηγή του υπουργείου ανέφερε ότι «το πρόβλημα του χρέους είναι ένα έκτακτο πρόβλημα και άρα θέλει έναν έκτακτο μηχανισμό για να αντιμετωπιστεί καθώς το σημερινό θεσμικό πλαίσιο που βασίζεται στον πτωχευτικό κώδικα και στο νόμο Κατσέλη, δεν είναι σχεδιασμένο για την μεγάλη κρίση που διέρχεται η χώρα. Προφανώς και ο μηχανισμός αυτός δεν θα είναι μόνιμος».