Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στα γραφεία της ΕΑΕΕ, μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και της επικεφαλής της ΔΕΙΑ κ. Ιωάννας Σεληνιωτάκη αφενός και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΕΕ αφετέρου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, αποτελεί ένα πρωτόγνωρο θετικότατο γεγονός για την αγορά μας, ενώ δεν θα έπρεπε!
Δεν θα έπρεπε, γιατί οι συναντήσεις αυτού του επιπέδου, θα έπρεπε να έχουν θεσμοθετηθεί και να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά έτος ή ανά διετία) με σκοπό την αλληλοενημέρωση και την συμφωνία επί βασικών αξόνων λειτουργίας της αγοράς και επίλυσης των όποιων δυσλειτουργιών.
Ας μην ξεχνάμε ότι, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, στη συνάντηση αυτή δεν παρίστανται δύο κλάδοι της οικονομίας (τραπεζικός και ασφαλιστικός) ούτε απλώς δύο φορείς της ασφαλιστικής αγοράς. Παρίστανται Ελεγκτής και Ελεγχόμενος, Επόπτης και Εποπτευόμενος! Οι ιδιότητες αυτές δεν αλλάζουν, ακόμα και αν υφίστανται οι καλύτερες δυνατές σχέσεις. Συνεπώς, είναι άκρως ωφέλιμο να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις αυτές, ώστε να διαμορφώνεται και κοινή γλώσσα, κοινό πεδίο προσεγγίσεων.
Βέβαια, απουσιάζει η Διαμεσολάβηση. Και δεν αναφερόμαστε στην συγκεκριμένη συνάντηση της Δευτέρας, που χαρακτηρίζεται ως “συνάντηση γνωριμίας” και, όπως προαναφέραμε, είναι αποτέλεσμα πρόσκλησης του Προέδρου της ΕΑΕΕ, αλλά στις συναντήσεις αυτού του επιπέδου που πρέπει να συμφωνηθούν για το μέλλον.
Κατ΄άλλους, σωστά απουσιάζει η Διαμεσολάβηση, αφού αποτελεί τμήμα απλώς της ασφαλιστικής αγοράς (βοηθητικά πρόσωπα χαρακτηρίζονται οι διαμεσολαβητές) και συνεπώς δεν μπορεί να παρίστανται επί ίσοις όροις σε τέτοιες συναντήσεις.
Κατ’ άλλους, αυτό θα ίσχυε αν η Τράπεζα της Ελλάδος επόπτευε μεν το σύνολο της αγοράς, αλλά μόνο μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών, δηλαδή καθιστούσε απολύτως υπεύθυνες τις ασφαλιστικές εταιρείες για την δραστηριότητα των κάθε μορφής διαμεσολαβητών με τους οποίους συνεργάζονται, γεγονός βέβαια πρακτικά αδύνατον, όταν αναφερόμαστε σε ελεύθερους επαγγελματίες ή ακόμα περισσότερο, όταν μεταξύ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών περιλαμβάνονται και οι Μεσίτες Ασφαλίσεων.
Συγκλίνουμε με την δεύτερη άποψη και με ένα ακόμη επιχείρημα. Όταν η Τράπεζα της Ελλάδος πιστοποιεί γνώσεις αποκλειστικά των διαμεσολαβητών, όταν εκδίδει Πράξεις με αποκλειστικούς παραλήπτες τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, όταν διατυπώνει υποχρεώσεις, δικαιώματα και ευθύνες που αφορούν αποκλειστικά στην λειτουργία των Διαμεσολαβητών (και όχι αναγκαστικά στη σχέση τους με τις ασφαλιστικές εταιρείες), ουσιαστικά τους αναγνωρίζει ως μια ιδιαίτερη αγορά. Παράλληλα, όταν οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες αναπτύσσουν επιθετικά πλέον απευθείας πωλήσεις, καλύπτοντας μερίδιο αγοράς των διαμεσολαβητών, τότε η παρουσία και των τριών πλευρών, Εποπτικής Αρχής, Ασφαλιστικών Εταιρειών και Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, καθίσταται αναγκαία.
Σε κάθε περίπτωση η αρχή που γίνεται την προσεχή Δευτέρα μεταξύ ΤτΕ και ΕΑΕΕ δεν θα είναι απλώς γνωριμίας, αλλά θα συζητηθούν σοβαρά θέματα, όπως οι επιπτώσεις της εφαρμογής του Solvency II και κατά πόσο είναι έτοιμη η αγορά, η εφαρμοσιμότητα κάποιων πτυχών των πράξεων 30 και 31, η οικονομική κατάσταση στην ασφαλιστική αγορά μετά και την αλλαγή του νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων, η (μη) δημοσίευση στοιχείων, η σχέση με το τραπεζικό σύστημα και τις ανακεφαλαιοποιήσεις, τα αποτελέσματα των Stress tests και φυσικά, η αναμενόμενη θεσμοθέτηση της συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης στο νέο συνταξιοδοτικό μοντέλο της χώρας μας.
Όλη η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα (δημοσιοποιούμενα ή μη…) της συνάντησης.