Η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, διεξήγαγε πάνω από 120 γενικούς και ειδικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια του 2012, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον έλεγχο των οφειλόμενων από τους διαμεσολαβητές ασφαλίστρων, το ύψος των οποίων έφθασε τα 900 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Διοικητή Γ. Προβόπουλο.
Για το ίδιο θέμα, όπως επισημαίνει η Έκθεση, σε πλήθος κατ’ ιδίαν συναντήσεων της ΔΕΙΑ με ανώτερα στελέχη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων επισημάνθηκαν ζητήματα διοικητικής οργάνωσης, κανονιστικής συμμόρφωσης και άλλες διαρθρωτικές αδυναμίες. Ταυτόχρονα, βελτίωσε, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τις υποβαλλόμενες αναφορές με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της χρηματοοικονομικής κατάστασης και φερεγγυότητας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την Τράπεζας Ελλάδος, το 2012, η ασφαλιστική Αγορά στην Ελλάδα περιλάμβανε εβδομήντα τέσσερις (74) ασφαλιστικές επιχειρήσεις, πενήντα πέντε (55) με εγκατάσταση στην Ελλάδα, τις οποίες εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, και δεκαεννέα (19) υποκαταστήματα επιχειρήσεων με έδρα στην ΕΕ και στον ΕΟΧ. Με βάση προσωρινά στοιχεία, στο τέλος του 2012 το σύνολο του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με εγκατάσταση στην Ελλάδα ανερχόταν σε 14,9 δισ. ευρώ, οι ασφαλιστικές προβλέψεις σε 12 δισ. ευρώ και οι συνολικές ζημίες (πριν από φόρους) σε 428 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με την Παραγωγή ασφαλίστρων, η ετήσια παραγωγή ανήλθε σε 4.478 εκατ. ευρώ (εμφανίζοντας μείωση κατά 11,9% σε σύγκριση με το 2011). Το 43,4% της παραγωγής προήλθε από ασφαλίσεις Ζωής και το 56,6% από ασφαλίσεις κατά Ζημιών. Όσον αφορά το βαθμό συγκέντρωσης της Αγοράς ως προς την Παραγωγή ασφαλίστρων, οι 5 και 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατέχουν το 69,5% και 92,3% της αγοράς στις ασφαλίσεις Ζωής, και το 37,3% και 60,9% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, αντίστοιχα.
Για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων, πολλές ασφαλιστικές επιχειρήσεις έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους. Ταυτόχρονα, οι κεφαλαιακές ενισχύσεις που έλαβαν χώρα το 2012 υπερέβησαν το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο, αθροιστικά με τις αντιστοιχίες του 2011, προσεγγίζει το 1,7 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με την εναρμόνιση προς το ευρωπαϊκό δίκαιο και, γενικότερα, τη συμμετοχή στη διαμόρφωση των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίστηκαν και το 2012 – αναφέρει η Έκθεση -, οι ενέργειες για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Omnibus II, η οποία τροποποιεί την Οδηγία για τη Φερεγγυότητα ΙΙ (ΦII), εξέλιξη που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) να εκδώσει γνωμοδότηση για Ενδιάμεση Εφαρμογή της Φερεγγυότητας ΙΙ (Interim Implementation of Solvency II), ώστε από 1.1.2014 να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό σύγκλιση του θεσμικού πλαισίου των κρατών-μελών της ΕΕ προς ορισμένα επείγοντα και κρίσιμα για την αγορά τμήματα της ΦΙΙ. Επίσης, η ΔΕΙΑ αξιολογήθηκε (peer review) από την ΕΙΟΡΑ για τις διαδικασίες που εφαρμόζει στο πλαίσιο της αξιολόγησης των εσωτερικών υποδειγμάτων των επιχειρήσεων, με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης να είναι ιδιαιτέρως θετικά.
Τωρα τους φταιμε εμεις;
Εμεις ειμαστε οι απατεωνες 7 ασφαλιστικων εταιρειων που λεηλατησαν πανω απο ενα εκατομμυριο ασφαλισμενους μας τα τελευταια χρονια;
Γι αυτο μεινατε εσεις και ο κουκος και τα αφεντικα σας να μπαινοβγαινουν στα δικαστηρια…………
τι εγινε με το μεγαλο μπροκεραδικο στην συγγρου που ξαφνικα εξαφανισθηκε και αλλαξε ονομα και διευθυνση τι λενε οι καλοθελητες για αυτο ποιος φταιει τι εγινε με τα αφεντικα μαλλια κουβαρια