Η μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε αναπτυξιακή τράπεζα ή η μετατροπή της Τράπεζας Αττικής σε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα αλλά και η απομείωση των “κόκκινων” δανείων για να εξυγιανθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας περιλαμβάνονται στις οικονομικές εξεγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης συνέντευξης τύπου στο Βελλίδειο. Ειδικά για την Αττικής, αναφέρηκε σε πιέσεις που ασκούνται για μείωση της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ για τη Eurobank, σημείωσε την απομείωση της συμμετοχής του Δημοσίου.
«Αυτοί που μιλάνε για παροχές ή είναι αδαείς και δεν καταλαβαίνουν ή έχουν μια πολιτική σκοπιμότητα και λένε “παροχές”. Πείτε μου εσείς πώς θα εξυγιανθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα αν δεν γίνει μια συντεταγμένη διαδικασία απομείωσης των κόκκινων δανείων, μπορεί να εξυγιανθεί;», απάντησε ο κ. Τσίπρας σε σχετικό ερώτημα. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο ένα μέρος των χρημάτων του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), να πάει σε αυτή την κατεύθυνση.
Έκανε λόγο επίσης και για αναβάθμιση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών. «Ξέρετε το μεγάλο ποσοστό της εσωτερικής οικονομίας της Γερμανίας κινείται προς συνεταιριστικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή που εδώ θέλουν να μας επιβάλουν να τις κλείσουμε», είπε.
«Να μετατραπεί, μια ιδέα είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε αναπτυξιακή τράπεζα. Μια άλλη ιδέα είναι να αξιοποιηθεί ο ρόλος της Τράπεζας Αττικής που ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου της είναι το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών, που αφορά και εμένα γιατί είμαι μηχανικός», ανέφερε.
Για την Αττικής έκανε ειδική αναφορά. «Και βεβαίως μετά από διάλογο με το ταμείο μπορεί να βρεθεί η δυνατότητα να παίξει ένα ουσιαστικό ρόλο η Τράπεζα Αττικής, έξω από τις συστημικές τράπεζες, ως δημόσια τράπεζα που θα χρηματοδοτεί τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία», ανέφερε. Πρόσθεσε με νόημα «μαθαίνουμε περιέργως ότι ασκούνται πιέσεις ώστε στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής να μην μπει το ΤΣΜΕΔΕ και να μη βρίσκεται υπό το δημόσιο έλεγχο και αυτή η τράπεζα. Να μπούνε άλλοι ξένοι επενδυτές. Μαθαίνουμε τέτοια πράγματα και αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο. Γίνονται σημεία και τέρατα και άραγε εδώ είναι ένα θέμα το οποίο ειλικρινά με τις τράπεζες κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κι ένας απολογισμός και κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους γι’ αυτό το έγκλημα που έχει διαπραχθεί αυτά τα χρόνια για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ».
Ειδική ήταν και η αναφορά για τη Eurobank. «Και σε ό,τι αφορά την απομείωση της αξίας των μετοχών του ελληνικού δημοσίου, ήδη στη Eurobank, εμείς μιλήσαμε έγκαιρα στη Βουλή και είπαμε ότι δεν μπορεί να φτιάχνουν νόμους για να δημιουργούν ασυλία για επιλογές που εκ των προτέρων έχουν πάρει που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. Και μάλιστα μιλήσαμε με βαριά λόγια, εάν θυμάστε. Μιλήσαμε για την κακουργηματική πράξη».
Tο σκέλος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κοστολογήθηκε 1,862 εκατομμύρια ευρώ, και πέρα από προγράμματα για την ανεργία θα περιλαμβάνει τη νέα Σεισάχθεια και τη διαγραφή, την απομείωση μεγάλου μέρους των κόκκινων δανείων.