Τη διατήρηση του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) στο υφιστάμενο επίπεδο – που είχε καθοριστεί στις 25 Ιουνίου – αλλά και το “κούρεμα” των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η απόφαση για διατήρηση του ELA ήταν αναμενόμενη καθώς δεν υπάρχουν στον ορίζοντα ενδείξεις συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, ωστόσο το “κούρεμα” των τίτλων που δίνουν οι τράπεζες για να λάβουν την πολυπόθητη ρευστότητα θεωρείται ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική πλευρά για επιτάχυνση των συνομιλιών.
Στην ουσία, η ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες περιορίζεται καθώς από τα 20 δισ. ευρώ σε επιλέξιμους τίτλους που εκτιμάται πως διαθέτουν θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ένα ποσό ελαφρώς χαμηλότερο από τα 15 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά, λίγες ώρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρισιμότερη Σύνοδο Κορυφής των τελευταίων μηνών, ίσως και από την αρχή της κρίσης. Εκεί οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περιμένουν, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Μέρκελ και Ολάντ, συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να δράσει ανά πάσα στιγμή και να δώσει “ανάσα” στις ελληνικές τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις ως προς την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσίευμα των Financial Times, δύο στελέχη της ΕΚΤ ζήτησαν, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ακόμη πιο σκληρά μέτρα για την Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι των προθέσεων των Ευρωπαίων εταίρων.
Στο εσωτερικό, με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει την τραπεζική αργία κατά δύο ημέρες, σε αναμονή των εξελίξεων. Κατά συνέπεια, το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ παραμένει ως έχει μέχρι και την Τετάρτη 8 Ιουλίου.