Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων είναι το σημαντικότερο «συστατικό» του νέου προγράμματος που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.
Αυτό αναφέρεται ρητά στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής, το οποίο αποτελεί προάγγελο του νέου μνημονίου, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσης ψήφισης των προαπαιτούμενων, αν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο. Προϋπόθεση, επίσης, αποτελεί η υποβολή αιτήματος και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η υλοποίηση των μέτρων που θα περάσουν από τη Βουλή.
«Δεδομένης της ανάγκης για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής καλωσορίζει τις δεσμεύσεις των ελληνικών Αρχών για την χωρίς καθυστέρηση νομοθέτηση του πρώτου πακέτου μέτρων. Τα μέτρα αυτά που θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως πριν τη συμφωνία με τους θεσμούς, θα περιλαμβάνουν:
Έως τις 15 Ιουλίου
- εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος (ΦΠΑ) και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την αύξηση των εσόδων
- άμεσα μέτρα για την βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος στο πλαίσιο της συνολικότερης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.
- τη διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
- την πλήρη εφαρμογή του σχετικών προβλέψεων της Συνθήκης Σταθερότητας, Συνεργασίας και Διακυβέρνησης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ειδικότερα θέτοντας σε λειτουργία το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, πριν την οριστικοποίηση του μνημονίου και υιοθετώντας αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων από τους φιλόδοξους στόχους του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά από διαβούλευση με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ενώ θα υπόκεινται στην προηγούμενη έγκριση από τους θεσμούς.
Έως τις 22 Ιουλίου
- την υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση των διαδικασιών και των κανόνων του συστήματος πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει το κόστος.
- την μετατροπή της Οδηγίας για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών (BRRD) υπό τη στήριξη της Κομισιόν.
Άμεσα, και μόνο μετά τη νομοθέτηση των πρώτων τεσσάρων μέτρων που προαναφέρθηκαν καθώς και της έγκρισης όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο από την ελληνική Βουλή και της επικύρωσης από τους Θεσμούς και το Eurogroup, ενδέχεται να αποφασιστεί να δοθεί η εντολή στους Θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU). Η απόφαση αυτή θα ληφθεί μόνο εάν έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες και πληρούνται οι προϋποθέσεις του Άρθρου 13 της συνθήκης του ESM.
Για να υπάρξει μία βάση επιτυχούς ολοκλήρωσης του MoU, η ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για να λάβει υπόψη τη σημαντικά επιδεινωμένη οικονομική και δημοσιονομική θέση της χώρας μέσα στον τελευταίο χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί επίσημα να ενισχύσει τις προτάσεις της σε μία σειρά τομέων που έχουν εντοπίσει οι Θεσμοί, με ικανοποιητικά ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης και εφαρμογής».
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα ακόλουθα:
- Να εφαρμόσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και να καθορίσει πολιτικές για την πλήρη αντιστάθμιση του δημοσιονομικού αντίκτυπου που είχε η απόφαση του ΣτΕ για τη μεταρρύθμιση του 2012 – και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή κοινά αποδεκτά ισοδύναμα έως τον Οκτώβριο του 2015.
- Να υιοθετήσει πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, τις περιόδους εκπτώσεων, θέματα ιδιοκτησίας φαρμακείων, αλλαγές σε γάλα και αρτοποιεία, άνοιγμα επαγγελμάτων.
- στις αγορές ενέργειας, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός και αν βρεθούν – πάντα σε συνεργασία με τους Θεσμούς – ισοδύναμα.
- Στην αγορά εργασίας, να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των διατάξεων για τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει τα μέτρα για την αγορά εργασίας θα συνάδουν με τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και να μην περιλαμβάνουν την επιστροφή σε παλαιότερες διατάξεις που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης της βιωσιμότητας και την ανάπτυξης.
- Να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ειδικότερα μέσω της εξάλειψης κάθε πιθανότητας πολιτικής εμπλοκής στις διαδικασίες πρόσληψης.
Επιπλέον, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:
- να εφαρμόσουν ένα σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Τα πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Ταμείο το οποίο θα έχει έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα. Η πώληση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μία πηγή για την αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM και στόχος είναι να φτάσουν τα έσοδα κατά την περίοδο του δανείου στα 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων assets, ενώ το 50% των υπόλοιπων 25 δισ. ευρώ θα πάνε στην μείωση του χρέους και το υπόλοιπο 50% σε επενδύσεις.
Το Ταμείο θα έχει έδρα στην Ελλάδα και τη διαχείρισή του θα αναλάβουν οι ελληνικές Αρχές, υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών Θεσμών. - να εξομαλύνουν τη συνεργασία με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων εργασιών στην Αθήνα, για την βελτίωση της εφαρμογής και εποπτείας του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να συμβουλεύεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα προσχέδια νόμων πριν τα καταθέτει για διαβούλευση ή στη Βουλή.Η Σύνοδος Κορυφής τονίζει ξανά ότι η εφαρμογή του προγράμματος είναι σημαντική και σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών Αρχών να αιτηθούν τεχνική βοήθεια έως τις 20 Ιουλίου από τους Θεσμούς και τα Κράτη-Μέλη και να ζητήσουν από την Κομισιόν να συντονίσει τη συνεργασία.
- Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει την τροποποίηση των νόμων που εφαρμόστηκαν μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ή να βρει ισοδύναμα.