Η Atradius με έρευνά της σχετικά με το Brexit θεωρεί πως στη Βρετανία θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Οι τομείς με το μεγαλύτερο κίνδυνο θα είναι αυτοί των ορυκτών, των μεταφορών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Επίσης, οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Ιρλανδία και η Ολλανδία λόγω των μεγάλων επενδύσεων και των αναπτυγμένων εμπορικών δεσμών, καθώς και η Γερμανία, που βασίζεται στην υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαμόρφωση πολιτικής εντός της ΕΕ.
Προοπτική
Η Atradius θεωρεί ότι ένα Brexit είναι μάλλον απίθανο και ότι, σε περίπτωση που συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει ευνοϊκούς εμπορικούς όρους παρόμοιους με του ελβετικού μοντέλου. Όμως, η αβεβαιότητα που περιβάλλει το δημοψήφισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αστάθεια τόσο στις αγορές όσο και καθυστερήσεις των επενδύσεων γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αυτή τη στιγμή είναι υπερδύναμη της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, οι τομείς και οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό στο διμερές εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να προσέξουν, καθώς οποιαδήποτε μείωση στο ελεύθερο εμπόριο ή αλλαγές στους όρους συναλλαγής θα αυξήσουν το κόστος. Μεταξύ των πιο εκτεθειμένων τομέων είναι αυτός των ορυκτών, των μεταφορών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία. Στην περίπτωση ενός Brexit, η αναγνώριση των ανοιγμάτων αυτών των χωρών και των επιχειρήσεων, παράλληλα με ένα καλό προγραμματισμό, θα περιορίσουν τις πιθανές οικονομικές διαταραχές.
Πιο πιθανή μια ψήφος «ναι» για παραμονή στην ΕΕ
Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία , δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά πιθανά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με το δημοψήφισμα, που παράγουν διαφορετικά σενάρια κινδύνων.
Αναμένουμε ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν για να παραμείνουν στην ΕΕ, αλλά οι προσδοκίες μας μπορεί να αλλάξουν μετά τις εξελίξεις των επόμενων 12 μηνών. Οι δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν πως η υποστήριξη για την παραμονή στην ΕΕ αυξάνεται από την κορύφωση της κρίσης του δημόσιου χρέους την περίοδο 2011-2012 και οι φόβοι από την οικονομική αβεβαιότητα θα ωθήσουν πιθανόν ένα μεγάλο μέρος αυτών που εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι να υποστηρίξουν το υπάρχον καθεστώς. Οι πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις και τα συνδικάτα έχουν μέχρι στιγμής ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Η αβεβαιότητα στην πορεία προς το δημοψήφισμα έχει ήδη αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επενδύσεων και των συγκρατημένων καταναλωτικών και επιχειρηματικών δαπανών, τη μεγάλη αστάθεια της αγοράς και την πιο εύθραυστη αύξηση του ΑΕΠ.
Αυτό μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας παρότρυνσης για τους Βρετανούς να ψηφίσουν για να παραμείνουν στην ΕΕ, δηλαδή η αποκατάσταση σταθερής, ισχυρής ανάπτυξης. Ο σχετικός κίνδυνος είναι οι επερχόμενες γαλλικές και γερμανικές εκλογές το 2017 να μειώσουν την προσοχή που οι Γάλλοι και Γερμανοί ηγέτες θα δώσουν στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εσπευσμένες διαπραγματεύσεις για τη μείωση της περιόδου αβεβαιότητας και στη συνέχεια να ακολουθήσουν πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί ένα «ναι» στο δημοψήφισμα. Ένας άλλος κίνδυνος έχει να κάνει με το ποιος θα ψηφίσει στην πραγματικότητα – είναι πιθανό η πλειοψηφία αυτών που ψηφίζουν «ναι» να μην προσέλθουν στις κάλπες, ενώ ο πιο παθιασμένος ψηφοφόρος του «όχι» να ψηφίσει. Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ, τότε είναι θεμιτό τόσο για τα συμφέροντα της Βρετανίας όσο και για τα συμφέροντα της ΕΕ να αποφευχθούν εμπορικές διαταραχές, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια. Μια συμφωνία κατά το ελβετικό πρότυπο είναι πιο πιθανή από ό, τι μια σαν της FTA , δεδομένου ότι ωφελεί και τα δύο μέρη. Θα συνεχιστεί η πλειοψηφία των οικονομικών οφελών μεταξύ ΕΕ-UK
ενώ θα επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει δημοφιλείς, εγχώριες πολιτικές , όπως ο μεταναστευτικός έλεγχος στην ΕΕ. Ένα μειονέκτημα αυτού του ενδεχόμενου για την ΕΕ είναι ότι θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο επιλεκτικής εφαρμογής. Ένα τρίτο σενάριο θα μπορούσε να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερη ελευθερία για να εξισορροπήσει την οικονομία του και να οδηγηθεί προς μεγαλύτερη ανάπτυξη με γνώμονα τις εξαγωγές μέσω του εμπορίου με τις αναδυόμενες αγορές. Αλλά σε διαπραγματεύσεις για διμερείς εμπορικές συμφωνίες, η ΕΕ θα έχει τόσο προτεραιότητα έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και περισσότερη δύναμη, καθιστώντας την όλη κατάσταση ένα ενδεχομένως επιζήμιο στοίχημα για τη Βρετανία.