Πριν από 15 χρόνια το «Επιστημονικό Μάρκετινγκ» είχε επισημάνει με μια σειρά από δημοσιεύματα ότι η «Πρόσθετη Αξία» που προσφέρει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών στα μέλη της δεν ανταποκρίνεται τόσο στο κόστος, με το οποίο τα επιβαρύνει, όσο και στο επίπεδο των Υπηρεσιών της. Υπήρχαν και υπάρχουν πάρα πολλά θέματα με τα οποία η Ένωση θα μπορούσε να ασχοληθεί και να προστατεύσει τον Ιερό Θεσμό της Ασφάλισης από τους κάθε είδους απατεώνες, που τον κατέκλυσαν και τον ρήμαξαν στην κυριολεξία τα τελευταία 50 χρόνια. Καθώς και να οργανώνει του κόσμου τις εκδηλώσεις προκειμένου να υπενθυμίζει στο ευρύτερο κοινό τη Μοναδική Αξία που συνεπάγεται η «Ασφάλιση» ως η πιο σημαντική Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη όλων των υπόλοιπων Επιχειρηματικών κλάδων της Οικονομίας. Όμως, δεν έκαναν τίποτα. Στέκονταν με απάθεια και παρακολουθούσαν τις Απάτες και έκαναν το κορόιδο, αρκεί οι φήμες να μην έθιγαν τις δικές τους Εταιρείες! Ο Άνθρωπος, όπως πάντα, λειτούργησε… Εγωιστικά!
Κανένας Πρόεδρος δε φρόντισε την Ένωση με τον ίδιο τρόπο που φροντίζει την Εταιρεία του. Εισέπραττε τη δημοσιότητα και αντιμετώπιζε τα καθήκοντά του ως αγγαρεία, γκρινιάζοντας από πάνω για το χρόνο που τον απασχολούσε η Ένωση!
Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Εμπορείου πριν από μερικά χρόνια, που υποτίθεται ότι Επόπτευε τη σωστή λειτουργία των Ασφαλιστικών Εταιρείων, είχε επιτρέψει σε μια ανύπαρκτη Εταιρεία να εκδίδει ασφαλιστήρια αυτοκινήτων για έναν περίπου χρόνο χωρίς να διαθέτει ούτε γραφεία ούτε προσωπικό. Τότε η εν λόγω Εταιρεία τσέπωσε περίπου 2 δισεκατομμύρια δραχμές ανενόχλητα! Αφήνουμε τις περιπτώσεις άλλων τρανταχτών εταιρειών, που κατέκλεβαν και αυτές τον κόσμο, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, χωρίς και πάλι να… ανοίξει ρουθούνι! Όλα ήταν μέλι γάλα! Τα πιστοποιητικά ότι τα Αποθεματικά ήταν τακτοποιημένα εκδίδονταν με το κιλό! Αρκεί ο Αναλογιστής να υπέγραφε τις Οικονομικές Καταστάσεις της Εταιρείας! Αυτό αρκούσε! Για ποιο κράτος μιλάμε για όσους νέους δεν το πιστεύουν; Το γράφουμε:
Το Ελλαδιστάν!
Δε φέρουν ευθύνες οι υπόλοιπες Εταιρείες για την ανεκτικότητα που έδειχναν όλα αυτά τα χρόνια; Εύλογο δεν είναι όταν συμβαίνουν σημεία & τέρατα οι απάτες να παρασύρουν και τις υγιείς εταιρείες, εκτός αν μερικές περιορίζονται μόνο στο αυτοκίνητο και δεν τους ενδιαφέρουν οι υπόλοιποι κλάδοι;
Υπενθυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν Πρόεδροι της Ένωσης εκλέγονταν επικεφαλής μικρών Εταιρειών, γιατί οι μεγάλες… σνόμπαραν την Ένωσή τους! Αργότερα, τη δεκαετία του 1980, οι επικεφαλής των Κρατικών, όταν ενώθηκαν οι δύο Ενώσεις, ναι, είχαμε κάποτε δύο Ενώσεις, αυτή των κρατικών εταιρειών και αυτή των μη Κρατικών. Για τις Κρατικές, η Προεδρία ήταν μεγάλη υπόθεση, γνωρίζετε γιατί. Στην Πολιτική «ο Πρόεδρος» μετράει! Όταν ενώθηκαν οι δύο Ενώσεις, μία από τις προϋποθέσεις της Ένωσης των Κρατικών ήταν η προεδρία να περάσει στο δικό της Πρόεδρο. Έτσι, πρώτος Πρόεδρος της νέας και μοναδικής Ένωσης έγινε ο τότε Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το πρώτο σοβαρό μειονέκτημα της ΕΑΕΕ βρίσκεται στο καταστατικό της. Δεν περιλαμβάνει ένα από τα ουσιαστικότερα στοιχεία, το οποίο συνδέεται άμεσα με το Πολυτιμότερο Περιουσιακό Στοιχείο του Θεσμού:
Την Αξιοπιστία του!
Όπως πολλά Επαγγελματικά Σωματεία διαθέτουν «Προϋποθέσεις Εισαγωγής & Παραμονής» ενός μέλους στο Σωματείο τους, προκειμένου να διαφυλάξουν την Επαγγελματική Αξιοπιστία του Επαγγέλματός τους, έτσι και η Ένωση των Ασφαλιστικών Εταιρειών θα έπρεπε να έχει θεσμοθετήσει συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Αποδοχής των Μελών στην Ένωση, καθώς και Προϋποθέσεις Παραμονής τους! Τονίζουμε ότι οι μόνοι που γνωρίζουν τι είδους «Δείκτες» αποκαλύπτουν την Υγιή Οικονομική Κατάσταση μιας Ασφαλιστικής είναι οι Ασφαλιστικές Εταιρείες – και όχι όλες! Μερικές! Αυτές θα έπρεπε να δημιουργήσουν τους εν λόγω «Δείκτες», οι οποίοι είναι ασυμβίβαστοι με οποιαδήποτε λοβιτούρα ή απάτη. Τώρα τη λένε… δημιουργική λογιστική! Οι Πολιτικοί ουδέποτε απέδειξαν την Ικανότητά τους να Εποπτεύσουν Τράπεζες ή Ασφαλιστικές, για να μην πούμε τίποτα άλλο!
Ας λάβει αυτήν τη σοβαρή απόφαση η επιτροπή που οργανώθηκε να εξετάσει την υποδομή και τους Στόχους της Ένωσης και, πιστέψτε μας, αυτή είναι αρκετή να αλλάξει τόσο το Περιβάλλον όσο και το Κλίμα. Προτιμάμε να έχουμε μια Ένωση με 10 Εταιρείες, που Λειτουργούν σύμφωνα με τους Κανόνες που υπαγορεύει το «Ιερό Στοιχείο του Θεσμού της Ασφάλισης», παρά 45 που λειτουργούν καθαρά Επιχειρηματικά, όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.