Την αναβολή της δημοσίευσης των ισολογισμών των τραπεζών για το Α` εξάμηνο που λήγει στο τέλος της εβδομάδας εξετάζει πολύ σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών. Αναμένεται να γίνει με υπουργική απόφαση ή με τροπολογία και να δίνει περιθώριο έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει υπάρξει παράταση για την ΑΤΕ και το ΤΤ και αιτία είναι η καθυστέρηση του Υπουργείου Οικονομικών στην οριστικοποίηση – από κοινού με την ΤτΕ – των όρων ανακεφαλαιοποίησης. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη η παράταση είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι τράπεζες να θεωρηθούν υποκεφαλαιοποιημένες. Προσθέτουν ότι η ίδια καθυστέρηση «κολλάει» και τα τραπεζικά “deal”. Το πρώτο κρούσμα ήρθε από την Credit Agricole η οποία έπρεπε τη Δευτέρα να λάβει απόφαση για την Εμπορική. Ανακοίνωσε ότι «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ώστε να προχωρήσουμε σε πιο προχωρημένες συνομιλίες αναφορικά με οποιαδήποτε από τις προτάσεις που έχουμε λάβει. Και τούτο λόγω των συνεχιζόμενων συνομιλιών με την Τράπεζα της Ελλάδος, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες τις οποίες θα διέπει η συμφωνία». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να οριστικοποιηθούν από πλευράς ΤτΕ εντός της εβδομάδος, καθώς η τρόικα ζητά αποτελέσματα πριν την κάθοδο των «αρχηγών» της στην Ελλάδα την προσεχή εβδομάδα. Νομοθετικά, υπολογίζεται ότι θα «περάσει» έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Η ρύθμιση εκκρεμεί από τον προηγούμενο Μάρτιο παρασύροντας όχι μόνο τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα καθώς η ρευστότητα πάει από το κακό στο χειρότερο.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τη Δευτέρα. Εξήγησε παρουσιάζοντας νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για εγγυήσεις με τη μορφή εξάμηνων δανείων προς τους εισαγωγείς, ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της ρευστότητας πριν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και επανέλθει η ηρεμία στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι η αξιολόγηση του μνημονίου μεταφέρεται – στο καλό σενάριο – για το τέλος Σεπτεμβρίου, η εισροή των 31 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν και για την ανακεφαλαιοποίηση μεταφέρεται για το τέλος Οκτωβρίου. Για τότε μεταφέρονται και οι προσδοκίες για μεγαλύτερη ρευστότητα.