Το 2ο μετά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ επείγον νομοθέτημα του υπουργείου Οικονομικών, είναι ο αναβαλλόμενος φόρος στις τράπεζες, ο οποίος επιχειρείται να διατηρηθεί τουλάχιστον έως και το 2017 με στόχο να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών εν όψει των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το συνολικό όφελος των τραπεζών είναι 10 δις ευρώ, ενώ η βελτίωση την κρίσιμη περίοδο έως και το 2017 που «παρακολουθούν» τα τεστ αντοχής μπορεί να φτάσει έως τα 3 δις ευρώ καλύπτοντας έτσι τις πιθανές «απώλειες» από τα κόκκινα δάνεια.
Το Υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει με ταχύτατες διαδικασίες διάταξη για την διατήρηση του φόρου και αναζητείται η φόρμουλα για να μην επιβαρύνει το ποσό το χρέος. Η ρύθμιση θα γίνει στο πρότυπο διατάξεων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ σε Πορτογαλία και Ισπανία.
Το «όφελος» για κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες δεν θα είναι το …. ίδιο. Ο νόμος πρέπει να περάσει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη Βουλή.
Ο δρόμος για τη ρύθμιση «άνοιξε» και τυπικά από την ΕΚΤ με τη δημοσίευση προ ημερών του εγχειριδίου «για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων» στο οποίο αναφέρει ότι θα ενσωματωθούν στο ενεργητικό και τα έσοδα από αναβαλλόμενο φόρο αλλά με «όρια επιλεξιμότητας».
Στο εγχειρίδιο περιγράφεται λεπτομερώς η «ενσωμάτωση» των αποτελεσμάτων του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Περιγράφεται συνοπτικά η διαδικασία διασφάλισης ποιότητας όσον αφορά την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, και αναφέρεται ότι τα τελικά αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης θα δημοσιευθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.