Μαζεύονται ένα-ένα τα… κομμάτια που θα συνθέσουν το παζλ της “συνολικής αξιολόγησης” του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Capital.gr από την Φρανκφούρτη, μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της εξαιρετικά κρίσιμης ανάλυσης των στοιχείων που συγκέντρωσε η EBA για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και των ελληνικών. Όσο για τα stress tests, αυτά «τεχνικά έχουν ήδη αρχίσει», σύμφωνα με όσα δηλώνει διοικητικός παράγοντας της ΕΚΤ.
Ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν για τους εγχώριους ομίλους από το “πάντρεμα” των ευρημάτων της αξιολόγησης της ποιότητας ενεργητικού (AQR) με τα σχέδια αναδιάρθρωσης και τις προβολές προσομοίωσης δεν υπάρχει ακόμη. Εκτιμάται δε, πως είναι δύσκολο να υπάρξει μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού πρόκειται για μία διαδικασία της οποίας το αποτέλεσμα θα κριθεί τόσο από τις τεχνικές λεπτομέρειες, όσο και από τις… πολιτικές προθέσεις.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού… έκανε τη χάρη στις ελληνικές τράπεζες, ασκώντας πιέσεις στον Μάριο Ντράγκι να δεχτεί την ενσωμάτωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης στα stress tests.
Η “διάταξη” της ΕΚΤ αφορά τα τραπεζικά συστήματα που έχουν λάβει ενίσχυση, είτε κρατική είτε ευρωπαϊκή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ίσως οι πιο κερδισμένες καθώς όχι μόνο θα μπουν στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ με “προίκα” τα 8,3 δισ. ευρώ που άντλησαν από τις αγορές αλλά θα ληφθούν υπόψη και οι ενέργειες που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2018.
Εκτός από τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα συνυπολογιστούν και οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου καθώς και πληροφορίες για πρόστιμα και δικαστικά έξοδα που έχουν “ροκανίσει” τα κεφάλαια, όπως για παράδειγμα το πρόστιμο των 9 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε στην BNP Paribas.
Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, θέλει να διασφαλίσει ότι η άσκηση του Οκτωβρίου και τα αποτελέσματά της δεν θα υπολείπονται αξιοπιστίας. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο θέλει να εντοπίσει όσους περισσότερους σκελετούς στις ντουλάπες των ευρωπαϊκών τραπεζών για να “διευκολύνει” την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα πριν γίνει η πιο σημαντική εποπτική Αρχή στην Ευρώπη.
Στα διαδικαστικά, σχηματίζεται σιγά σιγά ο “σκελετός” των stress tests, καθώς μέσα στον Αύγουστο θα διενεργηθεί το βασικότερο κομμάτι του AQR, με τα εξειδικευμένα στελέχη της κεντρικής τράπεζας να εστιάζουν για κάθε χώρα και για κάθε τράπεζα ξεχωριστά στα δάνεια που εμφανίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.
Εσωτερικά, το AQR θα «κλείσει» μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Στο ίδιο διάστημα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τη μορφή που θα πρέπει να έχουν τα πλάνα κάλυψης των αναγκών, για τα οποία οι τράπεζες θα ενημερώσουν την ΕΚΤ, σε διάστημα δύο εβδομάδων από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που θα «τρέξει»… σε φουλ ρυθμούς η τελική διαδικασία για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών κενών που παρουσιάζουν οι 128 τράπεζες σε καθένα από τα δύο σενάρια. Στη συνέχεια η ΕΚΤ θα ενημερώσει τις τράπεζες για τα ευρήματα του AQR και για τον “λογαριασμό” στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με πιθανή ημερομηνία την Παρασκευή 17/10.
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Νοεμβρίου τίθεται σε λειτουργία ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας, με την ΕΚΤ να αναλαμβάνει ρόλο “Μεγάλου Επόπτη” και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να συνεργάζονται μέσω κοινών “εποπτικών ομάδων” για τους επιτόπιους ελέγχους στους πιστωτικούς ομίλους.
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Πηγή:www.capital.gr