Πολιτική κίνηση χαρακτηρίζει η Credit Agricole την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταθέσεις.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει την απευθείας παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα αποτελεί πολιτική κίνηση που ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση της χώρας και στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδας. Αυτό εκτιμά ο Federik Ducrozet, αναλυτής της Credit Agricole, σε σημερινή του ανάλυση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.
Ο αναλυτής της Credit Agricole εκτιμά ότι η κίνηση της ΕΚΤ είναι αντίθετη με το αίτημα της Ελλάδας για τη διάθεση χρόνου και ξάφνιασε την αγορά. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ υποδεικνύουν ότι αν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τότε θα επανεξέταζε το θέμα.
Ο βασικός κίνδυνος από την απόφαση της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εντατικοποπίηση της φυγής καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η σημαντική αύξηση του ELA. Ακόμη, ωστόσο, και στην ακραία περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως τις αρχές Μαρτίου, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προκαλέσει σκόπιμα bank run.