Η υπόθεση των επιόρκων του Δημοσίου, τείνει να εξελιχθεί σε πόλεμο μεταξύ τακτικής Δικαιοσύνης, πειθαρχικών συμβουλίων και Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο για τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην εκδίκαση ή εξέταση των υποθέσεων που φτάνουν μέχρι τα 13 χρόνια, γεγονός που στην πράξη αποτελεί αρνησιδικία. Η χρονοτριβή αυτή μοιάζει για όλους -υπολόγους και Δημόσιο- ένας διαρκής και ατελείωτος μαραθώνιος. Μόνοι ευνοημένοι, οι τελικά κρινόμενοι ως απολυτέοι επίορκοι υπάλληλοι, που αντί να οδηγηθούν τάχιστα στην έξοδο από το Δημόσιο παραμένουν στις θέσεις τους ή βγαίνουν σε αυτοδίκαιη αργία, λαμβάνοντας για χρόνια το 75% του μισθού τους…
Πλέον ορίζεται ότι τα πειθαρχικά συμβούλια δεν θα απαιτείται να αναμένουν, όπως συνέβαινε πλειστάκις στο παρελθόν, την ποινική εκδίκαση μιας υπόθεσης προκειμένου να συνεδριάσουν και να εκδώσουν απόφαση.
Μέχρι όμως τα πράγματα να μπουν σε μια σειρά -αν μπουν- τα παραδείγματα για το χρόνο εκδίκασης ποινικών ή πειθαρχικών υποθέσεων επίορκων υπαλλήλων σε πειθαρχικά ή ποινικά δικαστήρια είναι απογοητευτικά, όπως και οι εκκρεμείς υποθέσεις στο ΣτΕ, που εκτιμώνται σε εκατοντάδες. Απογοητευτικό είναι και το γεγονός ότι για την ίδια υπόθεση τα όργανα απονομής Δικαιοσύνης εκδίδουν τελείως διαφορετικές αποφάσεις ή επιβάλλουν ποινές που απέχουν έτη φωτός η μία με την άλλη…
Έλειπε 4 μήνες
Το 2009 γυναίκα υπάλληλος νομαρχίας (νυχτοφύλακας) έλειπε αδικαιολόγητα για 4 ολόκληρους μήνες από την υπηρεσία της. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό την απέλυσε. Προσέφυγε στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό, όπου επικαλέστηκε προβλήματα όρασης και η ποινή μετατράπηκε σε προσωρινή παύση καθηκόντων 6 μηνών. Έπειτα από προσφυγή στο ΣτΕ κρίθηκε το 2012 απολυτέα από το Δημόσιο.
Έκανε δημοπρασίες
Υπάλληλος του ΟΔΔΥ διαπιστώθηκε ότι το 2005 είχε συστήσει εταιρεία με τη μητέρα του, λαμβάνοντας μέρος σε δημοπρασίες του Δημοσίου, γεγονός που απαγορεύει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Απαλλάχθηκε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό. Ο γενικός επιθεωρητής έκανε ένσταση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου συμβουλίου στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό, το οποίο και απέρριψε την ένστασή του. Ακολούθως ο κ. Ρακιντζής προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο το 2012 αποφάσισε την απόλυση του υπαλλήλου…
Η απόλυση έγινε παύση
Σωφρονιστικός υπάλληλος το 2005 στην Κέρκυρα λάμβανε σωρηδόν αναρρωτικές άδειες, προσκομίζοντας απλώς χαρτί από ιδιώτη γιατρό και χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παραπέμφθηκε το 2008 από την υπηρεσία του στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο. Όταν κλήθηκε, δεν παρουσιάστηκε, με το αιτιολογικό ότι παντρευόταν συγγενής του στον Βόλο και θα έπρεπε να παραστεί στο γάμο. Το συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης. Εκανε προσφυγή στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό, το οποίο μετέτρεψε την ποινή και αντί απόλυσης του επέβαλε προσωρινή παύση 6 μηνών. Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, έκανε ένσταση (μια δικαιοδοσία που καταργήθηκε από πέρυσι και είναι άξιο απορίας γιατί) και η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ.
Με πλαστά πιστοποιητικά
Υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών εντοπίστηκε το 2005 να θεωρεί με πλαστά πιστοποιητικά άδειες παραμονής για αλλοδαπούς. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό του επέβαλε στέρηση αποδοχών για 2 μήνες. Το Εφετείο Κακουργημάτων, ποινή φυλάκισης. Ο γενικός επιθεωρητής, Λέανδρος Ρακιντζής, προσέφυγε στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο ζητώντας αυστηρότερη ποινή…
Με πορνογραφία
Το 2010 καθηγητής Γυμνασίου συνελήφθη να κατέχει πορνογραφικό υλικό. Τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πειθαρχικά τού επέβαλαν προσωρινή παύση 6 μηνών. Ο υπουργός Παιδείας και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία εκκρεμεί, για βαρύτερη ποινή.
Προκάλεσε θάνατο
Το 2000 γυναίκα γιατρός σε νοσοκομείο της Σάμου κατηγορήθηκε ότι χορήγησε υπερπολλαπλάσια ποσότητα ενός φαρμάκου σε παιδί, προκαλώντας το θάνατό του. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό την έκρινε αθώα, ενώ ποινικά κρίθηκε ένοχη για βαριά αμέλεια. Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ τής επέβαλε προσωρινή παύση ενός έτους… Το 2012, ύστερα από προσφυγή του κ. Ρακιντζή στο ΣτΕ, κρίθηκε απολυτέα από το Δημόσιο.
Πηγή: Ελευθεροτυπία