Η Τρόικα πιέζει για αποκρατικοποίηση ορόσημο και η κυβέρνηση επιχειρεί πωλητήριο ΤΤ. Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και αυτό λύνει τα χέρια του υπουργείου Οικονομικών για πιο «ευέλικτες» κινήσεις που θα κλείσουν άμεσα, εν όψει της άφιξης της τρόικα στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή. Όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη ένα πωλητήριο στο ΤΤ θα λύσει παράλληλα και το πρόβλημα που προέκυψε με τη δήλωση του κ. Γιάννη Στουρνάρα περί μη βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος η οποία πυροδότησε τη μείωση της τιμής της μετοχής κατά 30% περίπου και την έξοδό της από το ταμπλό.
Αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες αν η δήλωση έγινε από απειρία – όπως λέγεται – του υπουργού που ελάχιστες φορές μέχρι στιγμής έχει σταθεί στο βήμα της Βουλής (από όπου έγινε η δήλωση). Λένε ότι δεν αποκλείεται να έγινε και σχεδιασμένα, καθώς οι δανειστές πιέζουν και για επίσπευση των αλλαγών στον τραπεζικό χάρτη και για δείγμα προθέσεων στις αποκρατικοποιήσεις. Εδραιώνουν την άποψη αυτή στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μη δώσει νέα παράταση στο ΤΤ για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2011, ενώ νομικά – λένε – αυτό ήταν εφικτό. Και τούτο παρά το ότι γνώριζαν πως οι ορκωτοί λογιστές δεν θα μπορούσαν να υπογράψουν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Δηλαδή η συνέχεια ήταν λίγο πολύ γνωστή και αναμενόμενη…
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για το ΤΤ υπάρχει. Αποφεύγουν να ονοματίσουν, κάνοντας λόγο για μεγάλο ιδιωτικό τραπεζικό φορέα. Διευκρινίζουν επίσης ότι δεν πρόκειται απαραίτητα για τις τράπεζες που είχαν ακουστεί από την αγορά το τελευταίο διάστημα. Τις προηγούμενες εβδομάδες ανακυκλώνονται οι πληροφορίες ότι οι 3 μνηστήρες της Εμπορικής (Εθνική , Alpha, Eurobank) εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το ΤΤ. Η επιτυχία του εγχειρήματος δεν θεωρείται δεδομένη και η κυβέρνηση αναζητεί εν τω μεταξύ λύση για τη δημοσίευση του ισολογισμού του ΤΤ που αναμένεται να δείχνει αρνητική καθαρή θέση λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων του PSI.
Το ζήτημα είναι ότι η δόση των 31 δισ. ευρώ θα αργήσει. Εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μία μέθοδος εγγύησης του δημοσίου για την απρόσκοπτη λειτουργία της τράπεζας και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των απαιτήσεων καταθετών και δανειοληπτών.