Με τους καλύτερους οιωνούς πραγματοποιήθηκε για 17η συνεχή χρονιά το Hydra Meeting, το συνέδριο-θεσμός για τον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κόσμο που διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο πανέμορφο νησί της Ύδρας πολύ σημαντικά στελέχη του κλάδου από πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες παρέμειναν πιστοί στο ραντεβού τους, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα πιο ουσιαστικά θέματα και να συζητήσουν για τις προοπτικές της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς.
Τις εργασίες του 17ου Hydra Meeting άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος αφού καλωσόρισε Έλληνες και ξένους καλεσμένους αναφέρθηκε στα τρέχοντα ζητήματα της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε ότι η αγορά περιμένει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την άρση των capital controls για να ξεκινήσουν εκ νέου οι επενδύσεις.
Αναμένει, επίσης, τη μείωση της γραφειοκρατίας που έχει δημιουργηθεί λόγω των capital controls, όσον αφορά στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό έτσι ώστε να μπορούν πιο εύκολα να πληρώνουν τους αντασφαλιστές τους. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, τα νέα μέτρα μηδένισαν τα φορολογικά κίνητρα που υπήρχαν στα ασφαλιστικά προϊόντα.
Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ έθιξε παράλληλα πέντε θέματα για τα οποία θα πρέπει να βρεθεί λύση:
1. Συμπληρωματική συνεργασία του ιδιωτικού τομέα στις συντάξεις
2. Συνεργασία στον κλάδο της δημόσιας υγείας
3. Ανασφάλιστα οχήματα που έχουν φτάσει το 1.000.000
4. Υποχρεωτική ασφάλιση πυρός και σεισμού – 1η σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα
5. Να λυθεί το θέμα των ασφαλιστικών εταιρειών με ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν κενά στον ευρωπαϊκό νόμο και τις αφήνουν να ανταγωνίζονται τις τοπικές εταιρείες χωρίς να εποπτεύονται τοπικά.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Φράγκος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η ασφαλιστική αγορά αποτελεί ένα θεσμικό επενδυτή για τη χώρα, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει αυτή την αγορά.
Ο κ. Φράγκος αναφέρθηκε και στην τεχνολογία, υποστηρίζοντας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να την εκμεταλλευτούν για τρεις λόγους:
- Για την ανάλυση και εκμετάλλευση των δεδομένων
- Για την πιο αποτελεσματική διοίκηση της επιχείρησης
- Για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει
Τέλος, εκτίμησε ότι μετά την υλοποίηση του πρώτου πυλώνα, που υπάρχει δέσμευση προς τους εταίρους, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την ασφαλιστική αγορά για τη συνεργασία στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.
Αμέσως μετά, ξεκίνησε το πρώτο πάνελ του συνεδρίου με θέμα “Technology Evolution: The Game Changer in Insurance Business“.