Ένα νέο είδος Διευθυντή Καταστήματος, τύπου Agency Manager καθιέρωσαν, πρώτα η Alico, δειλά-δειλά, και μετά η Interamerican, τo οποίο λειτουργεί μια χαρά. Η μεν Alico το ξεκίνησε από τα κεντρικά γραφεία με την καθιέρωση των Απευθείας Ασφαλιστών (DSF, Direct Sales Force) πριν από πολλά χρόνια και το επέκτεινε αργά αλλά σταθερά σε όλη την Ελλάδα, η δε Interamerican, το ξεκίνησε πριν έναν περίπου χρόνο όταν αναδιάρθρωσε ολόκληρο το Δίκτυο Agency System της Εταιρείας. Είναι γνωστό, ότι για πρώτη φορά μια Ασφαλιστική Εταιρεία Ζωής, έδωσε την ευκαιρία στους Διευθυντές των Καταστημάτων της να Ανεξαρτοποιηθούν ως Πράκτορες διατηρώντας ταυτόχρονα όλα σχεδόν τα Προνόμια του Δ/Κ. Το αποτέλεσμα υπήρξε πολύ πετυχημένο και λειτούργησε καλύτερα από ότι αναμενόταν. Η επιτυχία οφείλεται στο δίδυμο της Ηγεσίας της Εταιρείας, Κώτσαλου/Μαυρέλη οι οποίοι καινοτόμησαν χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες. Από την αλλαγή του καθεστώτος αυτού, υπήρξαν Ασφαλιστές που δεν δέχτηκαν να ακολουθήσουν τους Διευθυντές τους στα Νέο Πρακτορείο τους, και έτσι η Εταιρεία αναγκάστηκε να ιδρύσει δύο νέα Καταστήματα για τους “Ορφανούς” αυτούς Ασφαλιστές, οι οποίοι σημειωτέον είναι όλοι πολύ καλοί. Το ερώτημα, όμως ποιος θα είναι επικεφαλής αυτού του νέου Καταστήματος το έλυσε ο διορισμός ενός Διευθυντή Καταστήματος που προερχόταν από τις Διοικητικές Υπηρεσίες και όχι από τις Πωλήσεις. Και έτσι απέκτησε και η Interamerican δύο νέα Καταστήματα με δύο Νέους Διευθυντές που δεν υπήρξαν Ασφαλιστές Προσωπικής Παραγωγής και οι οποίοι τα πάνε μια χαρά… More…
Πιθανόν, ο Κλάδος να μην έχανε τους καλούς Ασφαλιστές του τα τελευταία 40 χρόνια που τους έκανε Δ/Κ με κριτήριο μόνον τις αποδόσεις τους στις Πωλήσεις, γιατί τώρα κατάλαβαν μερικές Εταιρείες, ότι το Κριτήριο του Καλού Πωλητή δεν είναι καθόλου αρκετό για να αναλάβει ένας καλός Ασφαλιστής καθήκοντα Διευθυντή Καταστήματος. Όλοι γνωρίζουμε οτι ο Κλάδος έτρωγε τα παιδιά του με αυτή την πάγια λανθασμένη τακτική, γιατί το 90% των Δ/Κ αποτύγχαναν και έφευγαν από τον Κλάδο. Πίστευαν ότι αν γύριζαν στην Προσωπική Παραγωγή θα αντιμετωπίζονταν ως αποτυχημένοι… Στις ΗΠΑ όμως, η δοκιμή του Μάνατζμεντ δεν αντιμετωπίζεται ως Προαγωγή, αλλά ως αλλαγή Καριέρας σε δοκιμαστική βάση δύο χρόνων. Αν δεν τα καταφέρει ο νέος Μάνατζερ να παράγει από δύο ασφαλιστές, κάθε τρίμηνο, που θα πουλάνε και θα μείνουν στο επάγγελμα για πάνω από ένα χρόνο, με δύο τουλάχιστον νέες πωλήσεις ο κάθε ένας την εβδομάδα, επέστρεφε στη Νέα Παραγωγή ενισχυμένος και με πολλές Πολύτιμες Γνώσεις και Εμπειρίες που έμαθε ως δόκιμος Μάνατζερ. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο καλύτερος τρόπος να μάθεις κάτι είναι να υποχρεωθείς να το… διδάξεις. Όλοι αυτοί οι Ασφαλιστές εξελίχτηκαν σε κορυφαία μέλη του MDRT!
Μάταια η Limra και η Morax προσπάθησαν να περάσουν αυτά τα μηνύματα στην Αγορά τα τελευταία 30 χρόνια. Μάθαμε με το σκληρό ακριβό τρόπο… όπως εξάλλου κάνουμε σε ό,τι άλλο κάνουμε…