Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι ένα ποτηράκι κρασί κάνει καλό στην καρδιά μας. Λίγοι όμως ξέρουν πως το αλκοόλ με μέτρο έχει και πιο άμεσα οφέλη, όπως ότι λειτουργεί σαν ασπίδα απέναντι στις τροφικές δηλητηριάσεις που ενδέχεται να πάθουμε έπειτα από ένα πλούσιο γεύμα.
Η άποψη αυτή είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένη, καθώς οι επιστήμονες εξέτασαν προσεκτικά δύο ομάδες ατόμων έπειτα από μεγαλόπρεπα γεύματα: όσους έπαθαν δηλητηρίαση και όσους τη γλίτωσαν. Η διαφορά τους; Οι πρώτοι δεν είχαν πιει κρασί με το φαγητό τους…
Τρανό παράδειγμα μια ομάδα ανθρώπων που έφαγαν χαλασμένο τόνο και αλλοιωμένη πατατοσαλάτα στην Ισπανία. Η σαλμονέλα «θέρισε» τους μισούς, ενώ οι άλλοι μισοί δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. Η διαφορά; Και πάλι το κρασί…
Οι επιστήμονες πάντως συμφωνούν πως για να είναι αποτελεσματικό το αλκοόλ απέναντι στις τροφικές δηλητηριάσεις θα πρέπει να είναι υψηλής περιεκτικότητας, δηλαδή πάνω από 10% σε αλκοόλη, αλλά και να έχει καταναλωθεί σε… μπόλικες ποσότητες (δηλαδή, έχετε το ελεύθερο να πιείτε και ένα ποτηράκι παραπάνω).
Όπως αποκαλύπτουν οι γιατροί, το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει γαστρικά υγρά του στομαχιού που καταπολεμούν τα βακτήρια και τις μολύνσεις και έτσι η δηλητηρίαση αποφεύγεται.
Η μεγαλύτερη «ασπίδα» απέναντι στη δηλητηρίαση φαίνεται πως είναι το κρασί, καθώς τα σταφύλια είναι γνωστά για τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητές τους. Τις καλύτερες «συστάσεις» απέναντι στις δηλητηριάσεις φαίνεται πως παίρνουν τα λευκά κρασιά, καθώς είναι πιο όξινα από τα κόκκινα. Ωστόσο και τα δύο είδη φαίνεται πως κάνουν καλά τη δουλειά τους. Οπότε στο επόμενο γεύμα προτιμήστε ένα δυο ποτηράκια κρασί και αφήστε τους άλλους να ανησυχούν….
Πηγή: «Never shower in a thunderstorm”» – Anahad O’ Connor.