Σύμφωνα με τη μελέτη του Κλάδου Υπηρεσιών Υγείας που έδωσε στη δημοσιότητα η Hellastat (Εταιρεία Παροχής Οικονομικής και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης), η εγχώρια αγορά παροχής ιδιωτικών Υπηρεσιών Υγείας χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από παράγοντες όπως:
- Η έντονη και διαρκής Τεχνολογική Αναβάθμιση.
- Η διεύρυνση των προσφερόμενων Υπηρεσιών.
- Η βελτίωση/εισαγωγή νέων θεραπευτικών μεθόδων.
- Η δημιουργία νέων και η επέκταση υφιστάμενων Μονάδων.
- Η συγκέντρωση μέσω Eξαγορών και Συγχωνεύσεων οδηγώντας σε ρυθμούς ταχείας Ανάπτυξης τους μεγάλους ομίλους ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στη μελέτη της Hellastat Α.Ε. υπογραμμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών του δείγματος Επιχειρήσεων έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 7ετία, με μέσο ρυθμό Αύξησης της τάξης του 16% ετησίως. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Κλάδου είναι επίσης η ύπαρξη υψηλών εμποδίων εισόδου (δευτεροβάθμια περίθαλψη), καθώς απαιτείται υψηλό κόστος αρχικής Επένδυσης αλλά και αυξημένο Κόστος Λειτουργίας (κυρίως οι απαιτήσεις σε Ανθρώπινο Δυναμικό). Αντίθετα, στην πρωτοβάθμια Υγεία -ιδίως στα μικροβιολογικά εργαστήρια- οι απαιτήσεις σε εξοπλισμό είναι ελάχιστες.
Προβλήματα – Προοπτικές
Σύμφωνα με εκπροσώπους των Επιχειρήσεων του Κλάδου, με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της Μελέτης, ο Κλάδος αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα, τα οποία συνοπτικά αφορούν τα εξής:
- Η βραδεία είσπραξη των απαιτήσεων από τους δημόσιους Ασφαλιστικούς Φορείς.
- Η απαγόρευση κατοχής πλειοψηφίας σε Διαγνωστικά Κέντρα (την πλειοψηφία έχει ο γιατρός/γιατροί οι οποίοι έχουν εκδώσει την άδεια λειτουργίας) από Επιχειρήσεις. Αναμένεται η εφαρμογή σχετικής απόφασης του ΣτΕ, που κρίνει το σχετικό Π.Δ. ως αντισυνταγματικό.
- Ο αθέμιτος ανταγωνισμός από μικρά Διαγνωστικά Κέντρα (όπως η μεταφορά δειγμάτων, η έλλειψη ποιοτικού ελέγχου).
- Οι μεγάλες ανάγκες σε Κεφάλαιο Κίνησης και Επενδυτικά Κεφάλαια.
- Η πολυπλοκότητα και οι περιορισμοί του Θεσμικού Πλαισίου.
Όσον αφορά τις προοπτικές του κλάδου, στη μελέτη της Hellastat αναφέρονται τα εξής:
Βασικό μοχλό Ανάπτυξης της Ζήτησης για το άμεσο μέλλον θα αποτελέσει η συνεργασία με Ασφαλιστικές Εταιρείες, καθώς ο ρόλος των τελευταίων -και συνεπώς η διαπραγματευτική τους δυνατότητα- θα ενισχυθεί.
Η Οικονομική Κρίση θα επηρεάσει λιγότερο το χώρο της Υγείας συγκριτικά με άλλους Κλάδους, καθώς η ζήτηση για Υπηρεσίες Υγείας είναι ανελαστική. Η ανθεκτικότητα του Κλάδου οφείλεται και στο σημαντικό ποσοστό κάλυψης της ιδιωτικής δαπάνης από ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες. Ωστόσο, η Κρίση εκτιμάται ότι θα μετατοπίσει μέρος της Ζήτησης προς το Δημόσιο Σύστημα ή/και σε εξοικονόμηση Κόστους από τους ασθενείς στο σκέλος των ξενοδοχειακών εξόδων (δωμάτιο με περισσότερες κλίνες).
Επίσης, αναμένεται η συνεργασία μεταξύ των μεγαλύτερων Ομίλων ως προς την προμήθεια Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Αναλώσιμων, σε μια προσπάθεια περιορισμού του Κόστους.
Το χαμηλό επίπεδο Υποδομών σε γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία κ.λπ.) έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των εγχώριων Ομίλων, οι οποίοι ήδη έχουν υλοποιήσει και λειτουργούν σημαντικές Επενδύσεις. Ανασταλτικό παράγοντα, πάντως, αποτελεί το πολύπλοκο νομικό καθεστώς που επικρατεί στις Αγορές αυτές.
Στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανοίγει το έδαφος για συγχωνεύσεις και δημιουργία νέων Διαγνωστικών Κέντρων, μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του ισχύοντος Θεσμικού Πλαισίου.