Με το «χαρτί» της προαιρετικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς της Eurobank από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας ανά χείρας, ζητά σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στήριξη από τους ομολόγους του και τους δανειστές. Στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, η κυβέρνηση επιχειρεί να «χρησιμοποιήσει» την κορυφαία συγχώνευση στον τραπεζικό χώρο ως αντιστάθμισμα των καθυστερήσεων στους όρους ανακεφαλαιοποίησης, σε κρίσιμες άλλες μεταρρυθμίσεις στις αγορές και στα δημοσιονομικά μέτρα. Επιχειρεί επίσης να δώσει το μήνυμα της ενίσχυσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στο εξωτερικό και στις αγορές.
Ο χρόνος διαρροής της επικείμενης συμφωνίας δεν θεωρείται καθόλου μα καθόλου τυχαίος. Οι πρώτες φήμες ακούστηκαν το πρωί της Παρασκευής, την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση της καθόδου της Άνκελα Μέρκελ στην Αθήνα (αύριο Τρίτη) και μία ημέρα πριν σταματήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα (έφυγε και αυτή για Λουξεμβούργο).
Η επιβεβαίωση δεν ήρθε γρήγορα. Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν το Βράδυ της Παρασκευής και την επομένη, το Σάββατο παρουσιάστηκαν στους επιτηρητές.
Οι φήμες στην αγορά δεν σταματούν. Το ενδεχόμενο η υπερ-τράπεζα να εντάξει στη συνέχεια και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, φέρεται να παραμένει στο τραπέζι (τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank είναι υφιστάμενοι μέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με αθροιστικό ποσοστό της τάξης του 12%). Δεν επιβεβαιώνονται επίσης οι φήμες για ένταξη και της Millenium στο νέο σχήμα.
Το σχέδιο συγχώνευσης φέρεται να «ζεστάθηκε» μετά τη συμφωνία για την πώληση της Emporiki στην Alpha. Προϋπήρχε η … μαγιά από τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης διοίκησης της Εθνικής.
Το ζητούμενο πλέον είναι πώς θα δρομολογηθεί η συνένωση των δύο κολοσσών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής, η σχέση ανταλλαγής που προτείνει ανέρχεται στις 58 νέες μετοχές της Εθνικής (ΕΤΕ), ονομαστικής αξίας 1 ευρώ ανά μετοχή, για κάθε 100 μετοχές της Eurobank. Μετά την ενοποίηση, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Γ. Ζανιά, η δημόσια πρόταση «στοχεύει στη δημιουργία ενός διευρυμένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα που θα διαδραματίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα στηρίξει την Ελληνική οικονομική ανάκαμψη».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Α. Τουρκολιάς πρόσθεσε ότι η Εθνική «επιταχύνει την τάση ενοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δημιουργώντας ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που βιώνει η Ελλάδα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους μετόχους και των δύο τραπεζών».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος επισήμανε ότι η δημόσια πρόταση ανταλλαγής εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Το ΔΣ της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, με εποικοδομητικό πνεύμα την προτεινόμενη επιχειρηματική ενοποίηση με γνώμονα το συμφέρον όλων των ενδιαφερόμενων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των πελατών, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας».
Ο νέος ενιαίος όμιλος θα λέγεται «όµιλος ΕΤΕ». Θα έχει (βάση στοιχείων 1ου τριμήνου) συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δισ. και καταθέσεις 87,9 δισ. Θα έχει δίκτυο διανοµής 925 υποκαταστηµάτων σε όλη την Ελλάδα και βελτιωµένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη µε ισχυρές θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία και η Σερβία. Υπολογίζεται ότι θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των 570 – 630 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2015.
Η Εθνική φέρεται να διατηρεί τα «υνία» και στη διοίκηση. Οι κ.κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραμείνουν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αντίστοιχα. Η πρόθεση για τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να κατανεμηθούν κατά τρόπο ανάλογο ανάμεσα στις δύο τράπεζες.