Την πόρτα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο συνταξιοδοτικό άνοιξε χθες και … επισήμως ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Τάσος Πετρόπουλος.
Μιλώντας σε κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Πετρόπουλος, παραδέχτηκε πως εξετάζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους επαγγελματίες με στόχο την ενίσχυση των εσόδων του Ασφαλιστικού.
Η ανάγκη αυτού του νέου «χαρατσιού», την οποία προέβλεπε σε μία άλλη μορφή και το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, προκύπτει από το γεγονός ότι οι δανειστές εκτιμούν ότι τα μέτρα τα οποία προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, μαζί και οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ τις οποίες επεξεργάζονται υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας , δεν θα αποδώσουν τα δέοντα μέχρι τέλος του 2018, δηλαδή δεν θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση σχεδόν 4 δισ. ευρώ στο τέλος της 4ετίας.
Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο οι παρακρατήσεις 6% στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις και η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης αλλά και οι πανθομολογούμενες μεσοσταθμικές μειώσεις 10,5% στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ (είτε ως άθροισμα, είτε μόνο οι κύριες συντάξεις) θα φέρουν εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων κυρίως μέχρι το τέλος του 2016 και όχι από εκεί και πέρα. Και αυτό λόγο του τεράστιου όγκου των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρεύσει τα ασφαλιστικά ταμεία απέναντι στους συνταξιούχους χωρίς… σύνταξη.
Πάνω από 320.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ δεν έχουν ακόμα ικανοποιηθεί. Η ικανοποίηση τους θα «φόρτωνε» με 2,3 δισ. ευρώ ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία, αυξάνοντας κατά… 7,3% τις δαπάνες τους σε σχέση με σήμερα. Το ποσό με το οποίο θα «φορτωθούν» τα ταμεία από την ικανοποίηση των παραπάνω αιτήσεων είναι ανάλογο με το ποσό το οποίο πρέπει να εξοικονομηθεί από τα συνταξιοδοτικά ταμεία τη διετία 2017 -18.
Και όλα αυτά συζητούνται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ψήφιση του 2ου κατά σειρά πακέτου μέτρων στο συνταξιοδοτικό που προέβλεπε την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο, την κατάργηση της δυνατότητας ενίσχυσης των επικουρικών ταμείων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών αλλά και την κατάργηση της δυνατότητας των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ να επιλέγουν ως δύο κατώτερες ασφαλιστικές κλάσεις…
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η κυβέρνηση πρέπει να έχει ψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων στο ασφαλιστικό, δηλαδή το τρίτο μετά από εκείνο της 13ης Αυγούστου και της 15ης Οκτωβρίου. Το επερχόμενο πακέτο θα πρέπει να ανοίξει την πόρτα για μία αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, μιας και για τους δανειστές βιώσιμο χρέος, χωρίς βιώσιμο συνταξιοδοτικό δεν …υπάρχει.