Αν βάζαμε αυτό το ερώτημα όχι μόνο στους καταναλωτές, αλλά και στους ανθρώπους της αγοράς (διαμεσολαβητές, ασφαλιστικούς υπαλλήλους κ.λπ.) είμαστε σίγουροι ότι η αυθόρμητη απάντηση θα ήταν «πολλές»! Είναι αλήθεια όμως, έχουμε πράγματι πολλές εταιρείες στην Ελλάδα; Προσωπικά, πιστεύω το ακριβώς αντίθετο, πιστεύω ότι είναι λίγες οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Αλλού είναι το πρόβλημα και μας φαίνονται πολλές!
Καταρχήν, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στη χώρα μας δραστηριοποιούνται: α) με έδρα την Ελλάδα, 11 εταιρείες Ζωής, 24 εταιρείες Ζημιών και 11 Μεικτές εταιρείες, β) ως υποκαταστήματα, 3 εταιρείες Ζωής και 23 εταιρείες Ζημιών και γ) 7 αλληλασφαλιστικοί Συνεταιρισμοί. Σύνολο δηλαδή, 79 ασφαλιστικές εταιρείες και… τέρμα.
Στο σημείο αυτό χρειάζονται όμως δύο επισημάνσεις: α) ότι κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν σχεδόν μηδενική παραγωγή, υφίστανται δηλαδή ως νομικά πρόσωπα και έχουν άδεια λειτουργίας, αλλά δεν αναπτύσσουν παραγωγή (για δικούς τους λόγους) και β) ότι όταν λέμε 79 εταιρείες δεν σημαίνει και 79 διαφορετικά «ιδιοκτησιακά καθεστώτα», αφού σε έναν όμιλο μπορεί να ανήκουν 2 ή 3 ή και 4 ασφαλιστικές εταιρείες. Σε σχέση με τις δύο αυτές επισημάνσεις θα δημοσιεύσουμε τις επόμενες μέρες ειδικό άρθρο, ώστε να συνειδητοποιήσουμε πόσοι τελικά είναι οι ασφαλιστικοί όμιλοι-«διακριτικοί τίτλοι», που δραστηριοποιούνται πραγματικά στη χώρα μας.
Δεν αναφέραμε βέβαια τις εταιρείες Ε.Π.Υ., αλλά μην ξεχνάμε ότι και οι παραγωγές των εταιρειών αυτών δεν προμετρούνται στη συνολική παραγωγή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και συνεπώς, για λόγους συγκριτικούς (και με τα ευρωπαϊκά μεγέθη που ακολουθούν) δεν θα τις λάβουμε υπόψη. Άλλωστε, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, όπως αναφέραμε και στο άρθρο μας «Τι ακριβώς ισχύει για τις Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών;» (περιοδικό “Ασφαλιστικού Marketing”, Νο 22, Ιούνιος 2013), μπορεί 650 περίπου ασφαλιστικές επιχειρήσεις να έχουν άδεια λειτουργίας στη χώρα μας (και να αυξάνονται συνεχώς), αλλά ο αριθμός αυτών που πραγματικά αναπτύσσουν παραγωγή είναι μονοψήφιος.
Για να επανέλθουμε και να απαντήσουμε στο ερώτημα του τίτλου, θα χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκδοση “Statistics No 46. European Insurance in Figures”, Ιανουάριος 2013, της Insurance Europe, της Ευρωπαϊκής Ασφαλιστικής και Αντασφαλιστικής Ομοσπονδίας δηλαδή, στην οποία μετέχουν Ενώσεις χωρών που αντιπροσωπεύουν το 95% περίπου της συνολικής ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, μέσω της ΕΑΕΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, που είναι τα τελικά του 2011, στην Ευρώπη έχουμε 5.456 ασφαλιστικές εταιρείες, συνολική παραγωγή 1.072.460 εκατ. ευρώ και πληθυσμό 590,63 εκατ. κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα έχουμε 71 ασφαλιστικές εταιρείες, συνολική παραγωγή 4.885 εκατ. ευρώ και πληθυσμό 11,31 εκατ. κατοίκους. Συνεπώς, οι δείκτες που προκύπτουν είναι οι εξής:
Στην Ευρώπη (μέσος όρος):
Κάτοικοι ανά ασφαλιστική εταιρεία: 108.254 άτομα
Ασφάλιστρα ανά ασφαλιστική εταιρεία: 196,57 εκατ. ευρώ
Στην Ελλάδα:
Κάτοικοι ανά ασφαλιστική εταιρεία: 159.296 άτομα
Ασφάλιστρα ανά ασφαλιστική εταιρεία: 68,80 εκατ. ευρώ
Τι συμπέρασμα βγαίνει; Ότι στη χώρα μας αναλογούν πολλοί περισσότεροι κάτοικοι ανά ασφαλιστική εταιρεία, έναντι του μέσου όρου της Ευρώπης (51.042 περισσότεροι κάτοικοι ανά εταιρεία ή +47,15%) και ταυτόχρονα τα ασφάλιστρα ανά ασφαλιστική εταιρεία είναι πολύ λιγότερα έναντι του μέσου όρου της Ευρώπης (127,76 εκατ. ευρώ λιγότερα ασφάλιστρα ανά εταιρεία ή -65,00%). Θαύμα ή μαγική εικόνα; Τίποτα από τα δύο, απλώς για μια ακόμα φορά θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα ΔΕΝ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΑΣΤΕ! Οι εταιρείες δεν είναι πολλές σύμφωνα με τον πληθυσμό μας, τα ασφάλιστρα που παράγονται είναι πολύ λίγα.
Ας μην αναμασάμε λοιπόν συνεχώς (εδώ και πολλά χρόνια) ότι έχουμε πολλές ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα και ότι πρέπει να μείνουν λιγότερες. Αν η Ελλάδα βρισκότανε ακριβώς στο μέσο όρο της Ευρώπης, θα έπρεπε σύμφωνα με τον πληθυσμό της να έχει 104 ασφαλιστικές εταιρείες και να παρήγαγε 20.536 εκατ. ευρώ ασφάλιστρα. Σκοπός και στόχος λοιπόν, δεν πρέπει να είναι η μείωση του αριθμού των εταιρειών, αλλά η αλματώδης αύξηση των παραγομένων ασφαλίστρων. Το αντίθετο, είναι σκέτη μιζέρια…