Σε ποσοστό 200% αναμένεται να αυξηθούν έως το τέλος του 21ου αιώνα οι καταστροφές από πλημμύρες στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.
Οι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου JRC της Κομισιόν εκτιμούν ότι αν δεν καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, τα ακραία φαινόμενα υπερχείλισης ποταμών που λαμβάνουν χώρα κάθε 100 χρόνια θα γίνουν δύο φορές πιο πιθανά στα επόμενα 30 χρόνια.
Αυτό συνεπάγεται ότι μπορούμε να περιμένουμε τις καταστροφές που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος και προκαλούνται σε γη, περιουσίες και ανθρώπους, να αυξηθούν στην Ευρώπη κατά μέσο όρο κατά 200% έως το τέλος του αιώνα, προσθέτουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο European Geosciences Union Conference στη Βιέννη.
Με τα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών ρύπων, ο περιορισμός της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου μοιάζει εξαιρετικά απίθανος, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Lorenzo Alfieri στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.
Σημειώνεται ότι στη χώρα μας τα φαινόμενα υπερχείλισης ποταμών αλλά και πλημμυρών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ φέτος οι ζημιές που προκάλεσαν τέτοια φαινόμενα ήταν τεράστιες. Μόνο οι καταιγίδες που σημειώθηκαν στη Δ. Ελλάδα την περίοδο 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ασφαλιστικό κόστος άνω του 1 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ο ποταμός Έβρος εκπέμπει SOS αρκετές φορές μέσα στο χρόνο, ενώ δεν λείπουν ανάλογα φαινόμενα και σε άλλες περιοχές της χώρας.