Με αφορμή την δημιουργία Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης με τον τίτλο «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας επιλεγμένων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης» θα παρατηρούσαμε τα εξής:
Η μέγιστη ανάγκη αυτής της χώρας είναι απλούστευση των διαδικασιών και η ύπαρξη σταθερών κανόνων λειτουργίας σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Πεδία απαραίτητα για να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και ανάπτυξης, πεδία απαραίτητα για την δημιουργία περιβάλλοντος εντός του οποίου οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε πλευράς θα είναι γνωστά και μη ανατρεπόμενα σε κάθε πολιτική αλλαγή ή, ακόμα χειρότερα, σε κάθε αλλαγή πολιτικής ακόμα και των ίδιων κυβερνήσεων με μικροπολιτικά ή εκλογικά κριτήρια.
Έχει χιλιογραφεί για ανάγκη σταθερού φορολογοικού συστήματος, έχει εξαγγελθεί τουλάχιστον από τις πέντε τελευταίες κυβερνήσεις, αλλά οι φολολογικοί νόμοι, οι εγκύκλιοι,οι ερμηνίες, οι τροπολογίες και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε, αλλάζουν σαν… τα πουκάμισα.
Η ίδια κατάσταση στο περίφημο «ασφαλιστικό». Έχει λυθεί οριστικά (!) τουλάχιστον 3-4 φορές τα τελευταία χρόνια και μονίμως είναι ανοικτό, μονίμως αναμένονται αλλαγές και εκδίδονται ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Το ίδιο σε θέμα περιβάλλοντος, αυθαιρέτων κτισμάτων, εργασικών σχέσεων κ.λπ. Άλλωστε, όλες αυτές οι φωτογραφικές διατάξεις που επικαλείται ο κ. Υπουργός, μπορούσαν να εκδίδονται λόγω του πλαισίου της πολυνομίας και των χιλιάδων «ειδικών περιπτώσεων».
Το ζητούμενο δεν είναι πλέον οι χρηστικές κωδικοποιήσεις των υφισταμένων νόμων, με παράλληλη συνέχιση δημιουργίας και νέων, αλλά η δημιουργία απλών και σταθερών κανόνων. Ας ελπίσουμε ότι και η κωδικοποίηση αυτή, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχωράει σε άλλο ένα μεγάλο και κομβικό έργο, στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, αυτό της κατάρτισης νέου Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το έργο αυτό με ακριβή τίτλο «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας επιλεγμένων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης» υλοποιείται από την Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση του ΕΣΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 11 μήνες.
Ουσιαστικά αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και κωδικοποίηση του δαιδαλώδους τοπίου της κοινωνικής ασφάλισης και καταλήγει μέσω συγκεκριμένης επιστημονικής μεθοδολογίας στην κατάρτιση ενός νέου απλού, δίκαιου και κυρίως διαφανούς Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το πρώτο βήμα έγινε με την καταγραφή του συνόλου της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Συνολικά απαιτήθηκαν 38.495 σελίδες για την αποτύπωση όλου του πλαισίου των καταστατικών διατάξεων και των κανονισμών ασφάλισης και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας το οποίο καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1940 έως σήμερα και αφορά σε 80 υφιστάμενα και συγχωνευθέντα ταμεία, τομείς και κλάδους (κύριας ασφάλισης, επικουρικής, χορήγησης εφάπαξ, κάλυψης ασθένειας). Συγκεντρώθηκαν, καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν 5.436 νόμοι, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι ως εξής:
Επίσης συγκεντρώθηκαν 2.800 Δικαστικές Αποφάσεις και 26 Διατάξεις Κοινοτικού & Διεθνούς Δικαίου. Η συλλογή της νομοθεσίας σε πρώτη φάση, όμως, έφερε στο φως και «ειδικές φωτογραφικές διατάξεις» -κάτι που άλλωστε ήταν αναμενόμενο- για συγκεκριμένες κατηγορίες οι οποίες απολάμβαναν προκλητικά προνόμια. Με την ολοκλήρωση του έργου όλα αυτές οι διατάξεις θα εξαλειφθούν οριστικά.
Όπως δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:
«Όταν λέγαμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ένας λαβύρινθος, ένα ψηφιδωτό γεμάτο εξαιρέσεις, ειδικά καθεστώτα και «παραθυράκια», φαινόταν υπερβολή.
Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε, καθώς το τιτάνιο έργο της απλοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας ανέδειξε την ύπαρξη περίπου 40.000 σελίδων με διάσπαρτες, αλληλοεπικαλυπτόμενες ή ακόμη και αντιφατικές μεταξύ τους διατάξεις.
Και ο πιο ευφάνταστος νους δεν θα πίστευε το χαώδες μέγεθος της πολυνομίας που καλύπτει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας από το 1940 έως σήμερα.
Στο τέλος αυτής της προσπάθειας που θα ολοκληρωθεί σε 11 μήνες από τώρα, μαζί με όλες τις άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθούμε 2,5 χρόνια τώρα, το ασφαλιστικό θα έχει μετατραπεί σε ένα διαφανές, δίκαιο, αποτελεσματικό και προπαντός απλό σύστημα, χωρίς «εξαιρέσεις» και «παραθυράκια».
Η «Λερναία Ύδρα» της πολυνομίας θα έχει νικηθεί ενώ η Ελλάδα θα διαθέτει ένα ασφαλιστικό σύστημα χτισμένο για πρώτη φορά σε υγιείς και ισχυρές βάσεις. Όπως μας αξίζει!»