Το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς νομοθετικές πρωτοβουλίες που να μειώνουν τις υποχρεώσεις του, τροποποιώντας το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί. Με υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα €700 εκ. και με συνεχή υπέρβαση του μηνιαίου προϋπολογισμού του (αύξηση απογράφων, μείωση εισφορών, συμψηφισμός εισφορών, αυξημένο κόστος λειτουργίας κλπ.), δεν μπορεί να διατηρηθεί σε λειτουργία παρά μόνο μέσα από ικανοποίηση, με σειρά προτεραιότητας, των απαιτήσεων και του κόστους.
Κατανοούμε την αντίδραση της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στην απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής για την παύση λειτουργίας του γραφείου του Επικουρικού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είχε αποφασισθεί να λειτουργήσει μόνο για μία περίοδο. Θα περιμέναμε βέβαια να είχε αντιδράσει όταν, αδικαιολόγητα και χωρίς διαδικασίες αξιολόγησης με βάση τις ανάγκες του Επικουρικού, αυξήθηκε το πλήθος των εργαζομένων από 59 το 2009 σε 91 το 2010 αύξηση 54%.
Απευθύνουμε έκκληση προς το Υπουργείο Οικονομικών να φέρει άμεσα για διαβούλευση σχέδιο εξυγίανσης του Επικουρικού και παρακαλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλλουν σε εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το Επικουρικό Κεφάλαιο.
Διαφορετικά, πολύ σύντομα θα οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του και στην παύση λειτουργίας του στο σύνολό του.
Επικουρικό Κεφάλαιο
ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ :
Ως εργαζόμενος και ως συνδικαλιστής ενοχλούμε όταν παραποιείται η πραγματικότητα. Εκφράζοντας λοιπόν καθαρά δικές μου σκέψεις και απόψεις παραθέτω τα παρακάτω.
1) η Ομοσπονδία δεν πρέπει να αντιδρά όταν κάποιοι απολυμένοι εργαζόμενοι από τις εταιρίες που έκλεισαν βρίσκουν δουλειά. Αντίθετα πρέπει να πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή.
2) Οι εργασίες του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ διπλασιάστηκαν μετά το κλείσιμο 10 εταιριών. Άρα χρειάζονταν σαφώς πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι για να τις διεκπεραιώσουν.
3) Σήμερα οι εργαζόμενοι του Επικουρικού δεν είναι 91 αλλά πολύ λιγότεροι λόγω συνταξιοδότησης κάποιων. Επίσης το επόμενο διάστημα θα φύγουν και κάποιοι ακόμη με σύνταξη.
4) Από όλες τις εκφρασμένες θέσεις της φαίνεται ότι η Ομοσπονδία είναι αυτή που επέμενε ανέκαθεν ότι θα πρέπει να γίνεται σωστή εποπτεία ώστε να μην φθάνουμε στο σημείο να κλείνουν εταιρίες. Η Πολιτεία όμως πάντα αρνιόταν την συμμετοχή της στην διαδικασία Εποπτείας της Ασφαλιστικής Αγοράς. Κανείς επίσης δεν την ήθελε και στην διοίκηση του Επικουρικού.
5) Η Ομοσπονδία ήταν αυτή που πρώτη από όλους επέμενε ότι είναι άμεσα αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση για την λύση των προβλημάτων του Επικουρικού. Πρότεινε μάλιστα στον Πρόεδρό του την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον ίδιο να καλέσει όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται για το θέμα, προκειμένου να καταθέσουν τις κοινές προτάσεις τους στον αρμόδιο υπουργό και να πιέσουν για την άμεση ψήφισή τους.
6) Τέλος, τα οικονομικά προβλήματα του Επικουρικού δεν βελτιώνονται στο ελάχιστο αν απολυθούν κάποιοι εργαζόμενοι. τα μεγέθη δεν συγκρίνονται. το έλλειμα των 700.000.000 € δεν μειώνεται με τις 200.000 της μισθοδοσίας 6 απολυμένων υπαλλήλων. Ας σοβαρευτούμε και ας κοιτάξουμε να βρούμε τις λύσεις που θα επιτρέψουν την επιβίωση του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ. Στόχος της όποιας λύσης θα πρέπει να είναι η συνέχιση της ύπαρξης του Επικουρικού με την σημερινή του μορφή και λειτουργία ώστε να ικανοποιούνται οι κοινωνικές ανάγκες και το σύνολο όσων βλάπτονται από τα τροχαία ατυχήματα.
Δυστυχως στην χωρα μας και η ιδιωτικη ασφαλιση κουβαλαει ολα τα δεινα του δημοσιου αλλα εχει το επιπλεον disadvantage οτι δεν παρεχει την ελαχιστη εκεινη ασφαλεια που εγγυαται το δημοσιο.
Αν δεν γινει ανταγωνιστικη εναντι του δημοσιου η ιδιωτικη ασφαλιση και αν δεν αποκαταστησει εμπρακτως την φερεγγυοτητα της το μελλον της ειναι, και αυτηνης, στην ….τουρκια και φυρομ.