Οι μόνοι Πράκτορες που δημιούργησαν Δίκτυα Ασφαλιστών στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια είναι οι:
- ΗΒΑ
- FRONT LINE
- ASK
Το γιατί, μόνον τρεις Πράκτορες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν δικά τους Δίκτυα, όχι τύπου απλής διοχέτευσης των εργασιών μέσω ενός, αλλά καθαρά τύπου Agency, θα το εξετάσουμε σε ένα άλλο μελλοντικό ρεπορτάζ γιατί η έρευνα αποδείχτηκε πιο πολύπλοκη από ότι φαίνονταν.
Ένα Στρατηγικό Λάθος των Εταιρειών Ζημιών ήταν ότι δεν προσπάθησαν καν να μιμηθούν τις Εταιρείες Ζωής για να δημιουργήσουν το δικό τους Δίκτυο Διανομής Ασφαλειών Ζημιών, ή να προσπαθούσαν όσο μπορούσαν, να μετατρέψουν Mικροπράκτορες σε Agency.
Γνωρίζετε πόσο μετράει το… Μεγάλο Γραφείο και η Γραμματέας! Πρέπει να υπάρχουν πολλοί συντηρητικοί Πράκτορες που θα προτιμούσαν ένα Σταθερό Εισόδημα, ένα Μεγάλο Γραφείο και από μισή έως μία γραμματέα, να είχαν την έννοια να βρίσκουν μόνον Νέους Πελάτες Ασφάλισης Αυτοκινήτων και να εισέπρατταν, μόνον το πρώτο Ασφάλιστρο! Ο πονοκέφαλος των Εισπράξεων, οι Ευθύνες μεταφοράς των Χρημάτων και η Διαχείριση θα πέρναγε στις Εταιρείες!
Μπορείτε να φανταστείτε τα οφέλη και για τις δύο Πλευρές!
- Οι Εταιρείες, πρώτον, δεν θα αντιμετώπιζαν το τεράστιο πρόβλημα της Ταμειακής Ρευστότητας. Μια εταιρεία έφτασε να έχει ποσοστό ανείσπρακτων 53%!
- Δεύτερον, οι προμήθειες θα ήταν σαφώς χαμηλότερες, λόγω του σταθερού εισοδήματος.
- Τρίτον, θα είχαν πολύ καλύτερη σύνθεση χαρτοφυλακίου
- Τέταρτον, θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν ένα 1%-2% των υποσχόμενων Πρακτόρων ή των παιδιών τους και να τους ειδικεύσουν σε διάφορους Κερδοφόρους Κλάδους Ζημιών.
- Πέμπτον, δεν θα είχαν προβλήματα Αποθεματικών και Κεφαλαίων Φερεγγυότητας.
- Έκτον, δεν θα απασχολούσαν στρατιές υπαλλήλων για το «χτικιό» διαχείρισης των επιταγών, ούτε των κακογραμμένων και μισοσυμπληρωμένων αιτήσεων.
Και το σημαντικότερο, θα παρουσίαζαν σταθερές αυξήσεις του χαρτοφυλακίου τους. Όπως και αν το εξετάσουμε, οι συγκεκριμένοι Πράκτορες, εφόσον δεν θα είχαν τις ευθύνες των χρημάτων και των αποζημιώσεων, θα πουλούσαν συνεχώς νέα Συμβόλαια!
Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, όμως η Πώληση της Ασφάλισης του Αυτοκινήτου δεν έχει καμία σχέση με την Πώληση των Ασφαλειών Ζωής.
Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι Πράκτορες που είχαν εμπειρίες στις Πωλήσεις Ασφαλειών Ζωής αναπτύχθηκαν πολύ πιο γρήγορα από άλλους που ήταν χρόνια στο επάγγελμα. (Χατζηθεοδοσίου, Σούλας, Βακάλης, και πολλοί άλλοι.)
Είναι μια ιδέα…
Επιτρέψτε μου, να σας υπενθυμίσω ότι μεταξύ των 3 εταιριών που αναφέρεται και ίσως με τα σημαντικότερα αποτελέσματα συγκαταλέγεται και η FIDELITY A.E., τα παραγωγικά στοιχεία της οποίας σας τα έχω κοινοποιήσει σε προηγούμενη επιστολή μου.
Αγαπητέ κ Μωράκη,
Έχω την εντύπωση ότι αδικείτε αρκετά δίκτυα πρακτόρων ή μεσιτών ή και συντονιστών που δημιούργησαν δίκτυα τουλάχιστον απο την δεκαετία 1990 και μετά. Αν θέλετε μπορούμε να το συζητήσουμε και να σας τα απαριθμήσω επειδή διαθέτω αρκετά στοιχεία απο το 1981 που είμαι στο χώρο.
Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα απο αυτά τα δίκτυα απέτυχαν. Ένας απο τους λόγους είναι ότι “φέσωσαν” την αγορά με πολλά εκατομμύρια, επειδή οι επικεφαλής τους δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν να εισπράξουν τα απαιτούμενα ασφάλιστρα αλλά και να διαχειριστούν με κέρδος τα δίκτυά τους προς όφελος της επιχείρησής τους. Επίσης δεν ήξεραν να φέρουν κέρδος στις ασφαλιστικές εταιρίες που συνεργάζονταν, επειδή τις φόρτωναν με ζημιογόνους κινδύνους ή έπαιρναν δάνεια “δανεικά και αγύριστα” έναντι υποτιθέμενων προμηθειών μελλοντικής παραγωγής Συμπληρωματικά δεν τηρούσαν τους κανόνες δεοντολογίας και “κτύπαγαν” τους ασφαλιστές των δικτύων agencies στις εταιρίες που συμβάλλονταν δίνοντας υψηλότερες προμήθειες σ αυτούς απο τους κανονισμούς των εταιριών. Έτσι δημιουργούσαν προβλήματα στα ίδια τα agencies των εταιριών και τις σχέσεις τους με τους ασφαλιστικούς τους συμβούλους δημιουργώντας ρήγματα στο σύστημα
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά την γενιά κάποιων τέτοιων πρακτόρων ή μεσιτών ή συντονιστών δήθεν “κελεπουριών” αλλά και τι ζημιά έχουν κάνει και ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ στην αγορά γιατί βρίσκονται ανάμεσά μας.
Μην βιάζεσθε και κυρίως μην έχετε άδικη και μονομερή άποψη για τα θέματα των δικτύων γιατί δεν υπάρχουν πάντα ιδανικές καταστάσεις ανά δίκτυο
Υπάρχουν έντιμοι και αθόρυβοι συνάδελφοι Συντονιστές, Μεσίτες,Πράκτορες και Ασφαλιστικοί σύμβουλοι παντού και με δίκτυα ή χωρίς δίκτυα που ΤΙΜΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, τη θέση τους με υπευθυνότητα ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥς ΕΤΑΙΡΙΕΣ αλλά δεν το βροντοφωνάζουν ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ αλλά βλέπετε αυτοί δεν χρειάζονται εύσημα γιατί δεν τα χρειάζονται γιατί έχουν επιβραβευθεί και τιμηθεί απο τον χρόνο και τους συναδέλφους τους Κάποτε μάλιστα η Ένωση πρέπει να τους τιμήσει για την πολυετή προσφορά τους στο χώρο μας ανεξαρτήτως θέσεως
Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν “λαμόγια” ή “άχρηστοι” σε όλους τους χώρους και όλες τις βαθμίδες και σε όλους τους τύπους δικτύων και κάποιοι τους ξέρουμε πολύ καλά
Όσο για την αγορά μας το ζητούμενο είναι κάποια “στελέχη” ή αν θέλετε κάποια “golden boys” απο πλευράς ασφαλιστικών εταιριών πρέπει να μάθουν να ρωτούν και να αξιολογούν τέτοια “δήθεν κελεπούρια” γιατί στο τέλος είναι αυτοί και οι ασφαλιστικές εταιρίες τους που πληρώνουν τη νύφη.
Δυστυχώς η αγορά δεν πάει καλά γιατί δεν αναπτύσεται σε σχέση με την Ευρώπη επειδή έχουμε γεμίσει “άσχετους” παντού. Αυτοί μπορεί να είναι επικεφαλής ασφαλιστικών εταιριών, έως απλοί ασφαλιστικοί σύμβουλοι που δεν ξέρουν ούτε τι σχεδιάζουν ούτε τι διαθέτουν ούτε μέσω ποιών πουλάνε Καλό λοιπόν θα ήταν να γινόταν ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα απο κάτι τέτοιους γελοίους τύπους ώστε να αναγκαστούν να πουλάνε λεμόνια στη λαϊκή όπως τους αξίζει, αλλά πως θα γίνει αυτό?
Συμπερασματικά, όποιος θέλει να μάθει για πρόσωπα και πράγματα αρκεί πρωτα να κοιτάξει ισολογισμούς και αποτελέσματα ορισμένων ασφαλιστικών,μεσιτικών, πρακτορειακών επιχειρήσεων του πολύπαθου ασφαλιστικού μας χώρου. Μετά αφού πάρει μερικά τηλέφωνα θα καταλάβει πριν αναφέρει ιδανικές καταστάσεις, γιατί πίσω απο τον καθρέφτη υπάρχουν πολλοί σκελετοί, που αν δεν σπάσει δεν φαίνονται.
Φιλικά
Νικολάκος Γιώργος
Είναι σφάλμα μεγάλο να προωθείτε την ιδέα του agency ως ιδεατό σύστημα ανάπτυξης ασφαλιστικής παραγωγής. Όταν δουλεύει ένας για να τρώνε οι πολλοί αυτό λέγεται εκμετάλλευση και όχι συνεργασία. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος τρέχει και οι επιθεωρητές, διευθυντάδες, καρεκλοκένταυροι θησαυρίζουν με τον ιδρώτα του, απολαμβάνουν τα προνόμια του διευθυντή και στο τέλος τον πιέζουν και για τους στόχους … Αν όλοι αυτοί που βρίσκονται τοποθετημένοι στο agency πάνω από τον ασφαλιστικό σύμβουλο είχαν όπως ισχυρίζεστε όλοι αυξημένες οργανωτικές και παραγωγικές δυνατότητες, θα ήταν ουσιαστικοί παραγωγοί και όχι παραγωγοί στα λόγια να βρισκόμαστε. Το σωστό management και η σωστή διαχείριση μαθαίνονται στο πεζοδρόμιο και όχι στις πολυτελείς καρέκλες γραφείου.
Άπό την άλλη αν θέλετε να συγκρίνουμε πραγματική αποδοτικότητα εταιριών ανάμεσα σε μια αυτοτελή πρακτορειακή μονάδα και σε μια μονάδα agency όπως αυτές που περιγράφετε, ανατρέξτε στα οικονομικά στοιχεία κάθε μιας και συγκρίνετε περιθώρια κέρδους, ποσοστά διοικητικών εξόδων και λειτουργίας διαθέσεως και τελικά κέρδη και μετά βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ τις ασφαλιστικές επιχειρηματικές συμπράξεις αλλά μην σπρώχνετε τον κόσμο σε θεωρίες που πλουτίζουν τους λίγους και ξελιγώνουν τους πολλούς.
ΣΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΒΑ Α.Ε. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΦΤΑΝΕΤΕ ΤΙΣ 150 ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΣΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΣΑΣ. ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΤΕ ΣΑΝ AGENCY Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΛΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΙΕΣΗ!!!
Καλημέρα σε όλους σας,
Θα ήθελα να σας αναφέρω την άποψη μου για το θέμα γιατί έχω περάσει από όλα τα στάδια δηλαδή σύμβουλός στο agency, μετά πράκτορας και εδώ και μια τριετία έχω ενταχθεί σε ένα από τα παραπάνω σχήματα.
Ακραίες απόψεις του τύπου το τάδε σύστημα είναι άρρωστο η το άλλο σύστημα είναι τέλειο δεν θα σχολιάσω η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.
Το κάθε σύστημα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, το θέμα είναι να δει ο καθένας μας με ποιο σύστημα λειτουργεί καλύτερα.
Τα θέματα προς εξέταση είναι μετρημένα κουκιά.
Το agency προσφέρει πλήρη υποστήριξη (εκπαίδευση, management, ταξίδια, συνέδρια,) και νιώθεις μέλος μια μικρής κοινωνίας οπού μπορείς να μοιραστείς το προβληματισμό σου και να βρεις πιθανότατα και την λύση, βασικό μειονέκτημα οι περιορισμένες προϊόντες επιλογές, από την άλλη ο πράκτορας έχει το τελευταίο ως πλεονέκτημα έχει επιλογές αρκετές ώστε να βρίσκει σχεδόν πάντα λύση για το πελάτη του, μειονεκτήματα αρκετά, βασικά είναι μόνος σαν την καλαμιά στον κάμπο, έχεις ένα πρόβλημα και δεν έχεις με ποιόν να το μοιραστείς να πάρεις μια ιδέα, μια εναλλακτική, να σε συμβουλέψει κάποιος, να ανταλλάξεις μια κουβέντα βρε αδερφέ να αλλάξει η ψυχολογία σου, μόνος στις χαρές μόνος και στις λύπες με αποτέλεσμα από ομάδα να γίνεσαι μια μικρή μονάδα και να κλείνεσαι στον μικρόκοσμό σου, άλλο βασικό μειονέκτημα τα κάνεις όλα και τα παίζεις , κάνεις τον ασφαλιστή, κάνεις την γραμματεία, κάνεις τον διακανονιστή να κλείσεις καλά την ζημιά, κάνεις τον underwriter, κάνεις και την έκδοση των συμβολαίων, κάνεις την καθαρίστρια, κάνεις τον εισπράκτορα, κάνεις και τον καφετζή φυσικά και τον λογιστή για να πληρώνεις τις εταιρείες σωστά κρατάς και ενημερώνεις πρόγραμμα αααα ναι κάνεις και τον μηχανογράφο, και με πολλά έξοδα να τρέχουν και να σε πνίγουν και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι είσαι σε ένα γραφείο 18 ώρες το 24 άωρο για να μπορέσεις να διαχειριστείς όλα τα παραπάνω και αν έχεις το κουράγιο να τσεκάρεις και την σύνθεση χαρτοφυλακίου θα δεις πως το 85% για να μην πω παραπάνω είναι αυτοκίνητο δηλαδή ποιότητα χαρτοφυλακίου άστα να πάνε.
Αυτά είναι τα δύο άκρα και εδώ έρχεται και συμπληρώνει αυτό το κενό ο μεγάλος Broker ο οποίος κάνει κάτι πολύ απλό συνδυάζει τα πλεονεκτήματα αυτών των τόσο διαφορετικών κόσμων.
Προσφέρει εκπαίδευση σε όλους τους κλάδους, σε υποστηρίζει μα εργαλεία όπως συγκριτικές τιμολογήσεις, έκδοση συμβολαίων αυθημερόν όχι μόνο στο αυτοκίνητο αλλά και στο πυρός και σε ότι υπάρχει προτιμολογημένο, ταξίδια στην Κούβα (είναι το επόμενο που θα πάμε, το τελευταίο ήταν στο Μαρόκο) σου δίνει ανθρώπους με εξειδίκευση που θα έρθουν μαζί σου στον περίεργο κίνδυνο, εισπράττει για λογαριασμό σου με οργανωμένα τμήματα, έχει λογιστήριο που ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι χρωστάς, τι προμήθειες έχεις να λαμβάνεις, με κλάδο πυρός, αυτοκινήτου, ζωής και λοιπών κινδύνων όπου γίνεται σωστό underwriting και όλα αυτά σε ένα καταπληκτικό εργασιακό περιβάλλον.
Το κυριότερο δε όλων το άφησα για το τέλος, η διασφάλιση του χαρτοφυλακίου του συνεργάτη καθώς το χαρτοφυλάκιο τοποθετείτε μέσω Μεσίτη Ασφαλίσεων, και επειδή το έχω πληρώσει ακριβά το μάθημα αυτό χάνοντας 180,000,000 εκατομμύρια δραχμές τότε το χαρτοφυλάκιο ζωής, πιστέψτε με έφτασα παραλίγο να μάθω νομικά για να καταλάβω πως θα διασφαλίσω την περιουσία μου το χαρτοφυλάκιο μου.
Τώρα για τους «καλοπροαίρετους» που λένε ότι εγώ δουλεύω και ό άλλος βγάζει λεφτά από τον ιδρώτα μου η απάντηση είναι απλή, αυτός είναι ο επιχειρηματίας που μου προσφέρει διασφάλιση χαρτοφυλακίου, προιόντικές επιλογές, και όλα τα παραπάνω, ε κάπως δεν πρέπει να πληρώσει και αυτός τους 64 υπαλλήλους που με εξυπηρετούν και το πενταόροφο κτίριο που με φιλοξενεί? (και έχω και θέα θάλασσα 🙂 )
Το κόστος για αυτόν αστρονομικό για εμένα ελάχιστο !!!
ΥΓ ξέχασα να σας πω ότι όσα χρόνια είχα το πρακτορείο διακοπές πήγαινα με το lap top αγκαλιά. τώρα πάω σαν άνθρωπος !!!!
Την καλημέρα μου σε όλους σας !
“ταξίδια στην Κούβα (είναι το επόμενο που θα πάμε, το τελευταίο ήταν στο Μαρόκο)” …δηλαδή ρε ταξιδευτή, με τα χρήματα που βγάζεις ή έβγαζες ως πράκτορας δεν μπορούσες να κάνεις ταξίδια μόνος σου??? Αντε ρε σοβαρευτείτε! Ο κύριος Νικολάκος στο σχόλιο του παραπάνω θέτει ζητήματα σοβαρά που πρέπει να μας προβληματίζουν και γράφουμε για Κούβες και Γούβες και θέες στη θάλασσα??
Αγαπητέ Κύριε Μωράκη
πρώτα από όλα σας συγχαρώ για το πολύ έξυπνο και θα μου επιτρέψετε να πώ “πιασάρικο” άρθρο, το οποίο δημοσιεύσατε, εξάλλου φαίνεται και από την προτίμηση διαφόρων αναγνωστών σας , όπως κι εγώ, να θέλουν να γράψουν την άποψή τους.
Κατά δεύτερον θα ήθελα να εκφράσω την σχεδόν απόλυτη σύμφωνη άποψη μου με την άποψη του κου Νικολάκου Γιώργου.
Θα ήθελα να προσθέσω επίσης ότι αν διαφοροποιούσατε τον τίτλο του άρθρου σας και λέγατε “Ποιές είναι άραγε αυτές οι εταιρίες που κατάφεραν να δεκτούν δίκτυα πρακτόρων ως Agency” ίσως να εκπλαγείτε.
Προσωπικά έχω αναφερθεί, για όσους με γνωρίζουν αλλά και με διάφορα άρθρα, ότι το “δικτυακό marketing” λειτουργώντας και ως agency system, ίσως είναι ότι καλύτερο έχει γίνει για να μπορεί να βοηθήσει πολλούς συναδέλφους και όχι τον ένα.
Τουλάχιστον εδώ και μια 10ετία, όσοι από εμάς είχαν γαλουγηθεί μέσω του agency system, είχαν προβλέψει τον ευτελισμό του συστήματος και τη λάθος διαχείριση του από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους επίδοξους managers. Το θέμα βέβαια ήταν ότι δυστυχώς οι ασφαλιστικές εταιρίες είχαν επενδύσει πάρα πολύ σε αυτό και πολύ δύσκολα ενώ έβλεπαν την πραγματικότητα να πλησιάζει, κατάφεραν να κάνουν διορθωτικές κινήσεις.
Όσες ασφαλιστικές εταιρίες είχαν την διορατικότητα αλλά και την φιλοσοφία, ότι η δουλειά τους είναι να γεννούν και να δημιουργούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και όχι κατανάγκην να είναι και οι ίδιοι οι οποίοι να τα πουλούν, ανεβάζοντας έτσι το εμπορικό τους κόστος, πιστεύω ότι αυτές είναι που έχουν και πολύ καλύτερο αποτέλεσμα και τώρα αλλά και στο μέλλον.
Τώρα όσον αφορά για τα διάφορα πρακτορειακά και μεσιτικά δίκτυα που έχουν κάνει πράξη την φιλοσοφία agency στην εσωτερική τους δομή ανάπτυξης, θα συμφωνήσω κι εγώ ότι πέρα των 3 αξιόλογων, αναγραφέντων (στο άρθρο σας)δικτύων, υπάρχουν αρκετά άλλα σε όλη την επικράτεια που έχουν ευρύ δίκτυα συνεργατών, σχεδόν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα.
Εδώ όμως θα πρέπει να πούμε ότι ακόμα και μεταξύ μας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη φιλοσοφία και την οργανωτική δομή.
Από τον τρόπο ανάπτυξης έως και τον τρόπο διαχείρισης των διαφορων συνεργασιών με τις ασφαλιστικές εταιρίες και των συνεργατών.
Κάποια τέτοια δίκτυα ανδρώθηκαν κυρίως στοχεύοντας σε μονοκωδικού τύπου συνεργασίας, έχωντας όχι και τόσο πολύ καλές επιλογές των συνεργατών τους, οι οποίοι οι περισσότεροι εξ αυτών ζητούσαν κυρίως να “κρυφτούν” μέσα σε ένα μεγάλο Μεσιτικό ή Πρακτορειακό δίκτυο μιας και η απευθείας σύμβαση με μια ασφαλιστική εταιρία ήταν ανέφικτη, παρά να γευτούν τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει αυτά το δίκτυο.
Άλλοτε, οι διοικήσεις αυτών των εταιριών προτιμούσαν την γρήγορη διόγκωση της παραγωγής τους μέσω “εξαγορών” και πιέσεων προς τα χαρτοφυλάκια κυριώς των μικρών παραγωγικά ασφαλιστικών συμβούλων και πρακτόρων.
Γεγονός βέβαια είναι ότι αυτού του τύπου (μονοκωδικού) συστήματος δημιουργεί πέρα από τον “εναγκαλισμό” της αποκλειστικότητας που απαιτούν στη κάθε συνεργασία και μείωση της παραγωγικής δημιουργίας του συνεργάτη, διότι αναγκαστικά δεν μπορεί να αποδώσει ίσως αυτές τις προμήθειες που αξιζουν στον καλό συνεργάτη, διότι τα έξοδα αλλά κυρίως οι επισφάλειες αυτού του τύπου είναι πολύ μεγάλες.
Υπάρχη όμως και η πιο φιλελεύθερη φιλοσοφημένη άποψη της δημιουργίας πραγματικού δικτύου agency, μέσω πρακτόρων ή συμβούλων με απευθείας συμβάσεις, με καθαρά παραγωγικά και κυρίως ποιοτικά κριτήρια και απολαβής προμηθειών.
Αυτή η μορφή ίσως είναι και η εξέλιξη του ανεξάρτητου μεσιτικού/πρακτορειακού δικτύου που δημιουργεί μέσω της φιλοσοφίας agency system και που πολλές ασφαλιστικές εταιρίες ήδη το έχουν αποδεχθεί, λόγω της πιο καθαρής και διάφανης προσπάθειας ανάπτυξης των εργασιών αλλά και αποτελεσμάτων.
Πάντως και οι 2 μορφές ανάπτυξης είναι, θα έλεγα δύο διαφορετικές σχολές κυρίως αντίληψης των ηγεσιών τους μέσα σε ένα εξελεγκτικό πλαίσιο το οποίο διανύουμε στο λίγο πιο ξακάθαρο τοπίο της ασφαλιστικής αγοράς και που πιστεύω ίσως και οι μοναδικές που θα μεσουρανήσουν στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία
Και για να έχουμε και καλό ρώτημα ρε λεβέντες και κυρίως λεβέντη αρθρογράφε, σε ποια χώρα ζείτε? Απο πότε μια Ανώνυμη Εταιρεία στην Ελλάδα που ανήκει σε ένα ή έστω δύο άτομα είναι αξιόπιστη? Δεν έχουμε απτά παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος? (βλέπε Εγνατία-Γονής π.χ.). Να είμαστε λίγο σοβαροί γιατί μας κρίνουν και άνθρωποι που διαβάζουν και δεν έχουν σχέση άμεση με τον κλάδο μας. Το να γράψεις ένα άρθρο είναι πολύ εύκολο ιδιαίτερα αν γράφεις π******ς. Για να δούμε πόσο κατά της λογοκρισίας είστε….
Τελικά για άλλη μια φορά ο ” λαός ” επιβαβαιώνεται
” όσα δεν πιάνει η αλεπού τι τα κάνει ??? …
…. Κρεματσάρια … “
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΝΕΙ ΑΛΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙ ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ. ΧΕΧΕ
ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΙΛΟΙ ΜΠΟΥ.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΟΥΣ , ΚΑΙ ΤΑ 2 ΣΧΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΩΛΗΣΕΩΝ 3 ΕΤΗ, ΑΛΛΑ 17 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΙΑΚΟΥ ΚΑΤΑ 99% ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑΝ ΚΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΙΑ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ !!! ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ.
ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΟΥ ΤΟΤΕ ΤΟ AGENCY ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΔΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ .ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΜΦΟΤΕΡΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ !!
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΑ ΝΕΑ ΑGENCIES ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ 20ετίας ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΓΩΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ .
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΓΩ ΤΟ ΕΣΤΙΑΖΩ ΑΛΛΟΥ, ΤΟ ΕΣΤΙΑΖΩ ΣΤΗΝ ΄΄ ΚΑΦΡΙΛΑ ΄΄ ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΙ ΕΝΑ 70% ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΡΦΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ…..ΝΑΙ…ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ….ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ……ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ Η ΤΟΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ .
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΑ ΝΕΑ AGENCIES ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ….ΒΛΕΠΕ ΑΣΠΙΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ .Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ !!!
ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΩΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΠΙΟΓΕΣ ΣΩΣΤΕΣ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΛΑΜΕ.
ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ???
ΤΩΡΑ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΘΕΙΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ …ΤΟΤΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΣ.
SORRY GIA THN ΦΛΥΑΡΙΑ……..