Υπέρ της δημοσιονομικής χαλάρωσης για την Ελλάδα τάσσονται οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας και «βλέπουν» μία συμβιβαστική λύση μετά από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων.
Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις, οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών, με αποτέλεσμα το Grexit να αποτελεί «tail risk».
Ως κίνδυνο απρόσμενων γεγονότων και όχι αναμενόμενων εξελίξεων χαρακτηρίζει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Credit Agricole, εκτιμώντας ότι ο συμβιβασμός θα αφορά ενδεχομένως σε ένα μείγμα επέκτασης των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, μείωσης των επιτοκίων, χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την Credit Agricole, η δημοσιονομική χαλάρωση θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και δεν θα το θέσει σε κίνδυνο, δίνοντας ώθηση στην οικονομία με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Το βασικό σενάριο της CA, ωστόσο, μπορεί να επηρεαστεί από ενδεχόμενο αρνητικό σοκ της ανάπτυξης με υψηλό κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Στην περίπτωση αυτή η υφιστάμενη στρατηγική θα είχε νόημα μόνο αν αγόραζε χρόνο για μία πιο εοικοδομητική λύση.
«Αποκλείουμε το σενάριο του Grexit δεδομένων των οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους της. Ευτυχώς, μπορεί να βρεθεί πιο εύκολα κοινός τόπος με την Τρόικα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής».