Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει η κυβέρνηση αύριο Τετάρτη με στόχο ολοκλήρωση του πλαισίου συμφωνίας πριν από τις 20 Απριλίου όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Γ. Βαρουφάκης. Την ίδια ημέρα και την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει όμως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να κρίνει εκ νέου την πρόσβαση της χώρας σε έκτακτη ρευστότητα – ELA δίδοντας το στίγμα των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα.
Την ίδια ημέρα, πρέπει να καλυφθεί έκδοση εντόκων 1,6 δισ. ευρώ, την Παρασκευή πρέπει να καλυφθεί δόση 336 εκατ. ευρώ του ΔΝΤ και την προσεχή Δευτέρα ακόμη μία δόση 560 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Και παράλληλα πρέπει να μαζευτούν τα λεφτά για μισθούς και συντάξεις έως το τέλος του μήνα με το δημόσιο να έχει μαζέψει διαθέσιμα από κάθε δυνατή πηγή.
Η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθορίστηκε χθες στο Eurogroup. Θα διεξαχθούν μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών. Η βάση θα είναι οι Βρυξέλλες, αλλά με κλιμάκια και στην Αθήνα ώστε να υπάρχει μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών.
Ο χρόνος έως ότου υπάρξει χρηματοδοτική διέξοδος μετράται διαφορετικά από τους δανειστές από ότι από την Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι από τη στιγμή της εκκίνησης των διαβουλεύσεων αύριο υπάρχει κοινή δέσμευση Ελλάδας – Θεσμών να διαφυλάξουν τη ρευστότητα. Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών έγινε σαφές ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν η οποία να φανεί ότι είναι επαρκής σε έναν βαθμό για να αποδεσμευθούν δόσεις ή μέρος αυτών με μερική πρόοδο.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο είπε ο επικεφαλής της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας ότι «περάσαμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες συζητώντας ποιος θα μιλήσει με ποιον και που κι αυτό ήταν κυριολεκτικά χάσιμο χρόνου». Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε ένα δεύτερο κύμα 7-8 προτάσεων για μεταρρυθμίσεις το οποίο που έχει ήδη ολοκληρωθεί και σε ένα ακόμη που θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα. Αναφέρθηκε και σε σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.