Ένα παράδοξο φαινόμενο σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στον κοινωνικό προϋπολογισμό, στον οποίο υπάγονται τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΟΑΕΔ.
Ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας των capital controls και το πιο λογικό ήταν να αναμένει κανείς μείωση εσόδων από εισφορές και, έτσι, αύξηση του ελλείμματος των ασφαλιστικών οργανισμών.
Και όμως. Συνέβη το αντίθετο. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το 7μηνο του 2015. Το έλλειμμα των εν λόγω φορέων έπεσε από το 1 δισ. ευρώ ευρώ στα… 460 εκατ. ευρώ.
Και αυτό όχι μόνο γιατί τα έσοδα από εισφορές δεν μειώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο όσο μειώθηκαν μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο (-636 εκατ. ευρώ έναντι – 895 εκατ. ευρώ), αλλά γιατί σημειώθηκε νέα, επιπλέον μείωση στις δαπάνες για παροχές ασθενείας αλλά και νέα αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΛΚ, oι δαπάνες για παροχές ασθενείας έπεσαν κατά 22,6% (-219 εκατ. ευρώ). Μέχρι τον Ιούνιο του 2015, οι παροχές ασθένειας μειώνονταν κατά 11,5%
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών οργανισμών προς «συνοδοιπόρους» τους (πχ φαρμακοποιούς, παρόχους υγείας, ιδιωτικές κλινικές) αυξήθηκαν κατά 4,7%. (+117 εκατ. ευρώ), αγγίζοντας πλέον τα 2,457 δισ. ευρώ (έναντι 2,340 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο).
Πιο αναλυτικά, στα 446 εκατ. ευρώ έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (από 421 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο) και στα 1,708 δισ. ευρώ έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες.
Από τη σκοπιά που διαβάζετε τα στοιχεία είναι πράγματι παράδοξο.
Από τη πλευρά όμως των ερευνών για τους δείκτες εμπιστοσύνης των πολιτών είναι σαφές ότι υπήρχε για πρώτη φορά μετά από -6- χρόνια ανερχόμενη και καθαρή εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση.