Με αφορμή την Εκδήλωση των Επιμελητηρίων και της ΕΑΔΕ για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη, δημοσιεύουμε μια πρόσφατη έρευνα-άποψη της MORAX με τίτλο: “Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Ιδιότητες, Ασυμβίβαστα, Κανάλια Πρόσκτησης Εργασιών και Ελλειψη Στοιχείων!”, η οποία δημοσιεύθηκε στο ειδικό αφιέρωμα “Μεσίτες & Πράκτορες. Ποιοί, Πώς, Πότε θα Βρουν Λύσεις;” (Ειδική Έκδοση που συνόδευσε το τεύχος του περιοδικού Ασφαλιστικό Marketing, Σεπτέμβριος 2014).
Η έρευνα-άποψη έχει ως εξής:
Άλλο η Νομοθεσία και άλλο η Αγορά. Πορείες παράλληλες, αλλά μη ταυτόσημες. Η Νομοθεσία θέτει το πλαίσιο, η Αγορά βρίσκει τις Διαδρομές και τις Λύσεις. Συνήθως μάλιστα, η αγορά δημιουργεί δεδομένα που ο νόμος στη συνέχεια αποτυπώνει. Από τον κανόνα αυτόν δεν εξαιρείται βέβαια και η ασφαλιστική αγορά. Το αντίθετο μάλιστα και ιδιαίτερα, ο χώρος της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.
Υποτίθεται ότι όλες οι ευρωπαϊκές αγορές είναι ευθυγραμμισμένες με την ειδική ευρωπαϊκή ασφαλιστική νομοθεσία και εποπτεύονται με κοινές παραμέτρους από τις εθνικές Εποπτικές Αρχές. Δεν θα έπρεπε να είχαν και ενιαία κατηγοριοποίηση-ταξινόμηση δικτύων και δημοσίευση σταστιστικών στοιχείων; Θα έπρεπε, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Νομοθετικά μόνο (και εκεί με παρεκκλίσεις) κινούνται στον ίδιον άξονα. Πρακτικά, στις εφαρμογές της αγοράς διαφέρουν.
Ας ξεκινήσουμε από τη χώρα μας με τις κατηγορίες των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, όπως είναι αναρτημένες στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.
1. Ασφαλιστικός Σύμβουλος
2. Ασφαλιστικός Πράκτορας
3. Μεσίτης ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων
4. Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων
5. Συνδεδεμένος Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.