Άραγε πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά ποιες είναι οι υποχρεώσεις ενός ασφαλιστικού συμβούλου; Τι σχέση πρέπει να έχουμε μαζί του αλλά και πώς μπορεί να μας βοηθήσει σε περίπτωση που ένα τυχαίο γεγονός (ατύχημα ή ασθένεια) προκύψει στη ζωή μας;
του Νίκου Μωράκη
Αν πάρουμε κατά γράμμα τον ορισμό που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος τότε προκύπτει η εξής “ξύλινη” (ή βαρετή θα μπορούσε να πει κανείς) εξήγηση:
«Ασφαλιστικός σύμβουλος είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο μελετά την αγορά, παρουσιάζει και προτείνει λύσεις ασφαλιστικής κάλυψης των αναγκών των πελατών, με ασφαλιστικές συμβάσεις, για λογαριασμό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή ασφαλιστικών πρακτόρων ή μεσιτών ή συντονιστών ασφαλιστικών συμβούλων για την πρόσκτηση εργασιών. Η σχέση που συνδέει τον ασφαλιστικό σύμβουλο με τους ως άνω είναι σύμβαση έργου.»
Σίγουρα ένας Ασφαλιστικός σύμβουλος είναι και κάνει όλα τα παραπάνω αλλά κατ’ εμάς είναι πολλά παραπάνω. Πρώτα απ’ όλα είναι Financial Advisor, ήτοι χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Δηλαδή; Είναι ο σύμβουλος της κάθε οικογένειας που δίνει λύσεις σε οικονομικά θέματα αλλά και σε θέματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις (λύσεις σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας – αιφνίδιου θανάτου).
Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σας κοιτάξει στα μάτια και να σας υποσχεθεί πως ό,τι και αν συμβεί σε εσάς ή στην οικογένειά σας θα είναι εκεί να σας βοηθήσει. Να σας δώσει συμβουλές όταν χάνετε τη Γη κάτω από τα πόδια σας, να τακτοποιήσει τη γραφειοκρατία για λογαριασμό σας, να ζητήσει τα χρήματα από την ασφαλιστική που σας έχει ασφαλίσει προκειμένου να αντιμετωπίσετε τον οικονομικό αντίκτυπο μιας ασθένειας ή απώλειας ζωής στην οικογένειά σας. Δεν είναι εύκολο λοιπόν να σας κοιτάξει στα μάτια για να σας τάξει όλα τα παραπάνω. Δεν είναι εύκολο να προσποιηθεί όλα τα παραπάνω για να σας «φάει» τα λεφτά, όπως μπορεί να νομίζετε.
Θυμηθείτε ότι είναι άνθρωπος. Και για να κάνει αυτή τη δουλειά δεν αρκεί να νοιάζεται μόνο για το χρήμα. Ο σωστός ασφαλιστής πρέπει να πιστεύει στις υπηρεσίες που προσφέρει. Να είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτά που λέει και αυτά που υπόσχεται έχουν βάση, ότι θα σας χρειαστούν και θα σας αλλάξουν τη ζωή. Μόνο έτσι θα μπορέσει να σας πείσει. Μιλάμε για τη ζωή και την υγεία σας. Δεν μπορεί να μπλοφάρει, δεν μπορεί να προσποιείται.
Και αν δεν είναι σωστός επαγγελματίας, δηλαδή στην ουσία επικίνδυνος – γιατί μόνο έτσι μπορείς να χαρακτηρίσεις έναν άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τέτοιες λεπτές γραμμές για να πλουτίσει – τότε να ξέρει πως η ίδια η αγορά θα τον αποβάλει. Δεν συμφέρει την αγορά να προστατεύει ή να συντηρεί τέτοια άτομα. Η αγορά θέλει μακροχρόνιες και υγιείς σχέσεις εμπιστοσύνης.
Και για να αποβάλετε ακόμη και την πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη ασφαλιστής σκεφτείτε και αυτό. Αρκεί μόνο μια λάθος κίνηση ή κακή πρακτική για να καταστρέψει τη φήμη που χτίζεται μια ολόκληρη ζωή.
Γι’ αυτό δεχθείτε το ραντεβού ενός Ασφαλιστικού Συμβούλου, απαντήστε στις ερωτήσεις που θα σας κάνει για να εντοπίσει τι είναι αυτό που χρειάζεστε – που πολλές φορές ούτε εσείς οι ίδιοι ξέρετε – και βάλτε τα κάτω αναλογιζόμενοι αν αξίζει το χρηματικό αντίτιμο. Μπορεί να είναι δύσκολο να επενδύσετε σε κάτι μη χειροπιαστό – σε μια υπηρεσία που ΘΑ σας χρειαστεί αλλά σκεφτείτε και αυτό. Το αλεξίπτωτο όπως και την ασφάλεια σε μια «ελεύθερη πτώση» θα το χρειαστείτε μόνο μια φορά.