Πάτο… δεν βρίσκει η κρίση στα ασφαλιστικά ταμεία. Παρά τις νέες εισφορές που θα επιβληθούν σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις από την 1η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση φαίνεται πως σχεδιάζει νέες άμεσες περικοπές το αργότερο έως το τέλος του 2015 στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ.
Και αυτό γιατί, μπορεί να προκαλείται μία έμμεση μείωση στις συντάξεις από την αύξηση της παρακράτηση από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ στο 6% στις επικουρικές συντάξεις για τον ίδιο λόγο, αλλά τόσο η συνταξιοδοτική δαπάνη, όσο και η δαπάνη συνολικά για την ασφάλιση – περίθαλψη παραμένει η ίδια, δηλαδή πολύ «υψηλή» σύμφωνα με τους δανειστές.
Και αυτό την ίδια στιγμή που τα ελλείμματα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλιση (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) φαίνεται να διευρύνονται. Όπως έδειξε το μηνιαίο δελτίο της γενικής κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015, το έλλειμμα των εν λόγω ασφαλιστικών οργανισμών διπλασιάστηκε μέσα μόλις σ’ ένα μήνα, και συγκεκριμένα από τα 500 εκατ. ευρώ που ήταν περίπου το Μάιο του 2015 εκτοξεύτηκε στο … 1 δις. ευρώ στον Ιούνιο του 2015. Η εκτίναξη αυτή του ελλείμματος των ΟΚΑ οφείλεται προπαντός, σύμφωνα με ίδια τα στοιχεία του ΓΛΚ, στην ισόποση σχεδόν μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΚΑ (-23% σε σχέση με πέρσι έναντι -11% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός).
Την ίδια στιγμή τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές συνέχισαν για άλλο ένα μήνα την ελεύθερη πτώση τους κατά 9-10%, αν και για φέτος προβλεπόταν οριακή άνοδος.
Να σημειωθεί πως η ολοένα και μεγαλύτερη εκτίναξη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών οργανισμών σημειωνόταν, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΓΛΚ μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Συνεπώς δεν έχουν συμπεριληφθεί οι συνέπειες πάνω στην οικονομία και τα έσοδα από φόρους – εισφορές από τα Capital Controls που ξεκίνησαν στις 29 Ιουνίου και ήδη κοντεύουν να κλείσουν ενάμισι μήνα και δεν προβλέπεται να σταματήσουν, υπό ομαλές συνθήκες, πριν το τέλος του 2015…
Μ’ αυτά και μ’ αυτά δεν είναι να «απορείς» κανείς, γιατί ο νέος Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σκέφτεται μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των ασφαλιστικών ταμείων το οποίο εκτιμάται μεταξύ 3 και 3,5 δις. ευρώ για την επόμενη διετία. Οι «τρύπες» αυτές δεν φαίνεται να μπορούν να κλείσουν από εδώ και στο εξής μέσω ρέπος, όπως κάνει πχ το ΙΚΑ εδώ και τέσσερα χρόνια, ούτε μέσω ενός δανεισμού μεταξύ των ταμείων με ή χωρίς τη μεσολάβηση του Δημοσίου, αλλά ούτε μέσω τις αύξησης των εισφορών (πχ στον ΟΓΑ) εν μέσω ύφεσης. Αντίθετα φαίνεται πως απαιτούνται άμεσες περικοπές στις συνταξιοδοτικές δαπάνες, ,προκειμένου να παραμείνουν σταθερές στο επίπεδο του 2015 μέχρι το 2021 όπως ζητούν οι δανειστές.