Τα μισά ποσά που πρέπει να εξοικονομηθούν από τους προϋπολογισμούς της Ελλάδας μέχρι το 2018 πρέπει να προέλθουν από περικοπές στις συντάξεις, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο.
Συγκεκριμένα τα 4 από τα 8 δισ. ευρώ αναζητούνται από το συνταξιοδοτικό. Ωστόσο, κανένας από τους βασικούς διεκδικητές της κυβερνητικής εξουσίας δεν μιλά για αυτό το θέμα. Ο ένας διεκδικητής τάζει «ισοδύναμα» ή «αντισταθμιστικά» μέτρα, ενώ ο άλλος απλώς κατηγορεί τον προηγούμενο για την παραπέρα αποδυνάμωση των ταμείων κατά το τελευταίο 9μηνο…
Από μία άποψη οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό – στη γενική κατεύθυνσή τους, τουλάχιστον- είναι «δεδομένες» μιας και αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις και, έτσι, δεν έχει και νόημα οποιαδήποτε αναφορά σ΄αυτές, ειδικά καθώς αυτή είναι επώδυνες τόσο για τους σημερινούς όσο και για τους αυριανούς συνταξιούχους που θα πάνε στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη, όμως:
· Κάθε άλλο παρά… δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πολιτική αποδοχή αυτών των παρεμβάσεων άμεσα από τους 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους και τους 250.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται στον «προθάλαμο» της συνταξιοδότησης.
· Κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρηθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων πάνω στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και των κρατικών προϋπολογισμών των επόμενων χρόνων.
· Κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρούνται και οι συνέπειες αυτών των παρεμβάσεων στην οικονομία.
Όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, οι περικοπές στις συντάξεις φέρνουν πτώση της καταναλωτικής ζήτησης και ύφεση.
Η βαθύτερη ύφεση φέρνει μεγαλύτερα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία και, ανάγκη, για μεγαλύτερες περικοπές στις παροχές τους γενικά και στις συντάξεις ειδικότερα.
Στο α΄εξάμηνο του 2015, όπου δεν είχε ακόμα σημειωθεί ύφεση στην ελληνική οικονομία, τα ταμεία έχασαν κοντά 2 δις. ευρω από τις ασφαλιστικές εισφορές και τον κρατικό προϋπολογισμό σε σχέση με πέρσι. Τι θα γίνει στο β΄εξάμηνο που αναμένεται ύφεση 3-4 % λόγω των capital controls;
Παράλληλα, τα άλλα 4 δις. ευρώ του νέου Μνημονίου πρέπει να βρεθούν από φόρους. Τι θα γίνει αν αυτοί οι φόροι δεν εισπραχθούν; Η μνημονιακή εμπειρία δείχνει πως η αποτυχία είσπραξης φόρων φέρνει νέες περικοπές δαπανών. Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αποτελούν το 40% των δαπανών της γενικής κυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει πως οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αποτελούν τις πρώτες υποψήφιες προς… περικοπή. Το ΔΝΤ έχει συνδέσει ευθέως τις περικοπές στο συντάξεις με την «περικοπή» του υπέρογκου ελληνικού δημοσίου χρέους.
Σε σαράντα μέρες μετά το κλείσιμο των καλπών στην Ελλάδα, όποιο κόμμα (ή όποια κόμματα) και αν είναι στην κυβέρνηση πρέπει να έχει θεσπίσει ένα σχέδιο περικοπών 4 δις. ευρώ για το διάστημα 2015 -18. Τα 450 εκατ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν στο δ’ τρίμηνο το 2015, τα 1,8 δις. ευρώ το 2016 και τα υπόλοιπα αργότερα. Τότε δεν θα μπορεί κανένας να μη μιλά…