Μόνο στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες, στην αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης μετά το 2025 , την παραπέρα ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την μικρή εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων φαίνεται πως τείνουν να συμφωνήσουν κυβέρνηση και δανειστές στα πλαίσια της διαπραγμάτευσής τους για μία νέα ενδεχόμενη συμφωνία.
Αντίθετα πλήρης φαίνεται πως είναι η διάσταση μεταξύ Ελλάδας – Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ γύρω από το μέλλον των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία (πχ ΕΤΕΑ), αλλά και να επαναφέρουν παλιότερες πιέσεις τους για την εισαγωγή μιας σχετικής ρήτρας και στα ταμεία κύριας ασφάλισης (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κλπ.). Η κυβέρνηση δεν δέχεται την πρώτη περίπτωση εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος η οποία αποτελεί και νόμο του κράτους, πόσο μάλλον τη δεύτερη.
Σαν «ενδιάμεσα» σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι η μείωση των συντάξεων που αθροιστικά (κύρια και επικουρική) ξεπερνούν τα 3,000 ευρώ ή η μείωση των επικουρικών συντάξεων που ξεπερνούν τα 300 ευρώ.
Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία στην παροχή έως 500 ευρώ ως επιδόματος στήριξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 500 ευρώ κύρια σύνταξη, αντί της επαναφοράς της 13ης σύνταξης σε όσους λαμβάνουν αθροιστικά κύρια και επικουρική σύνταξη έως 700 ευρώ για την οποία έχει δεσμευτεί προγραμματικά η κυβέρnηση.
Όσον αφορά στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αυτή –συζητείται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών – ότι θα αφορά πιθανόν εκείνους που αναμένεται να βγουν στη σύνταξη μετά το 2025. Έτσι δεν θα θιγούν καθόλου ούτε τα θεμελιωμένα, ούτε τα κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα πάνω από 200.000 εργαζομένων σήμερα. Συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες που αφορούν περίπου 8.000 νυν εργαζομένους.
Εξάλλου, δεν υπάρχει έντονη σύγκρουση γύρω από το θέμα της παραπέρα ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.