Μία ακόμη διαπραγμάτευση χωρίς αποτέλεσμα έλαβε χώρα χθες, στο κέντρο της Αθήνας, με υπόκρουση από την παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Η συνεδρίαση του προετοιμαστικού οργάνου του Eurogroup, του EWG είχε στόχο από ελληνικής πλευράς να έρθει το 1,2 δισ. ευρώ που η Ελλάδα λέει ότι πρέπει να επιστραφεί από τα 10,9 δισ. ευρώ «μαξιλαριού» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που φυλάσσεται πλέον στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό (ESM). Αλλά απόφαση δεν ελήφθη, με τα διαθέσιμα της χώρας πλέον να βρίσκονται στο κόκκινο.
Οι δανειστές ήθελαν να δουν έργο, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ικανοποιήθηκαν από τον απολογισμό προόδου των διαπραγματεύσεων και ζήτησαν έως τη Δευτέρα να κατατεθεί η λίστα. Η Αθήνα έχει περιθώριο μέχρι την προσεχή Δευτέρα 30 Μαρτίου προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο της για τις μεταρρυθμίσεις και να πείσει τους εταίρους της, έλεγαν εκπρόσωποι των δανειστών μετά την συνεδρίαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έλαβε δέσμευση ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Ο δε κ. Γουνκέρ ανάφερε ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εξετάσουν τις προτάσεις πολύ προσεκτικά «για να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Σε διαφορετικό κλίμα ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ μακριά από το τέλος της μαραθώνιας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων. Θα ήταν επίσης είπε «τραγικό εάν η Ελλάδα σταματήσει τώρα τη διαδικασία προσαρμογής, εγκαταλείποντας ό,τι έχει επιτευχθεί».
Η πλευρά του EFSF ανέφερε για το 1,2 δισ. ευρώ ότι «το Euroworking Group είχε μία πρώτη συζήτηση σχετικά με το ύψος των ομολόγων που το ΤΧΣ επέστρεψε στο EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπήρξε επιπλέον ποσό που να εισπράχθηκε από το EFSF. Το EWG θα εξετάσει πώς θα προχωρήσει με αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group «διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο “Brussels Group” το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα».
Για το 1,2 δισ. ευρώ οι κυβερνητικές πηγές είπαν ότι « ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος. Το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εξασφαλίσει επιτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις, στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».