Σε μία «μέση λύση» φαίνεται πως συμφωνούν ελληνική κυβέρνηση – δανειστές σε σχέση με τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Αυτή προβλέπει τη σταδιακή αύξηση τους στα 62 έτη για μειωμένη σύνταξη και στα 67 έτη για πλήρη σύνταξη κατά την περίοδο 2020-2026.
Οι δανειστές ζητούσαν την αύξηση των ορίων από την 1η Ιανουαρίου του …2016, ενώ η ελληνική κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου του 2026.
Έτσι οι δύο πλευρές φαίνεται πως τα βρίσκουν κάπου… στη μέση και η συμφωνία τους αυτή πιθανόν να συμπεριληφθεί στο ντοκουμέντο της συμφωνίας που «ψήνεται» μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης είναι ένα από τα βασικότερα σημεία της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό. Ο τρόπος υπολογισμού της κύριας και της επικουρικής σύνταξης αλλά και του εφάπαξ είναι ένα άλλο βασικό σημείο.
Η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ίσως, να μη γίνει «επ’ αόριστον» όπως προτείνει η κυβέρνηση, αλλά για ορισμένα μόνο χρόνια. Γρίφο αποτελεί ακόμα ο τρόπος υπολογισμού των κυρίων συντάξεων που αποτελούν ούτως άλλως το βασικό όγκο των συνταξιοδοτικών δαπανών (26 δις. ευρώ από τα 29 δις. ευρώ).
Οι δανειστές ζητούν την εναρμόνιση ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές που απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι όχι μόνο στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη αλλά και στη σύνταξη.
Κάτι τέτοιο θα έθιγε τους μερικώς απασχολούμενους οι οποίοι πληρώνουν έως και 70% λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές κάθε μήνα, αλλά απολαμβάνουν τις ίδιες παροχής περίθαλψης και σχεδόν τις ίδιες συνταξιοδοτικές παροχές όταν αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας. Ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών και προπαντός των κύριων συντάξεων ενδέχεται να αφεθεί προς ώρα για να συζητηθεί επισταμένα το προσεχές φθινόπωρο για να συμπεριληφθεί στην επόμενη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.