Ο εντοπισμός και ο καταλογισμός προστίμων στους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων, που σύμφωνα με τα νεότερα διασταυρωμένα στοιχεία ανέρχονται σε 700.000, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στο κυνήγι της απώλειας εσόδων.
Η διασταύρωση των οχημάτων προβλέπει υψηλά πρόστιμα έως και 750 ευρώ, για τους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων.
Οπως προκύπτει από τη διασταύρωση των στοιχείων από τις τρεις βάσεις δεδομένων, ένας σημαντικός αριθμός, που υπολογίζεται στις 250.000 περίπου είναι τα ανασφάλιστα Ι.Χ., ενώ στις 320.000 ανέρχονται τα ανασφάλιστα δίκυκλα. Σημαντικός είναι επίσης και ο αριθμός των ανασφάλιστων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης, που υπολογίζονται στις 120.000, ενώ μεταξύ των επαγγελματικών οχημάτων που φέρονται να κυκλοφορούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη περιλαμβάνονται και 1.800 περίπου ΤΑΧΙ.
Σημειώνεται ότι ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους κατόχους, ως εξής:
1.Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες.
2. Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
3.Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
4.Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Πριν από την επιβολή του προστίμου η διαδικασία προβλέπει την αποστολή από τη ΓΓΠΣ σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητηρίου, βάσει του οποίου θα τον καλεί να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ. Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις