“Πράσινο φως” από το Eurogroup στην επιστολή του κ. Γιάνη Βαρουφάκη προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία περιλαμβάνει τα μέτρα που δεσμεύεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση. Στα εθνικά κοινοβούλια το θέμα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
Πριν από λίγο το Eurogroup ενέκρινε το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων πάνω στο οποίο θα κινηθεί μέσα στους επόμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση και πλέον η τετράμηνη παράταση είναι θέμα έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια. Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters είχε δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στη λίστα του Γιάνη Βαρουφάκη.
Στους βασικούς άξονες των μέτρων ξεχωρίζουν: η κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και παράλληλα συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων, η δέσμευση για σεβασμό των συμφωνιών και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη μέσω επαναξιολόγησης με στόχο τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, η σταδιακή εφαρμογή νέου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Η επιστολή του κ. Βαρουφάκη προς τον επικεφαλής του Eurogroup έχει ως εξής, σύμφωνα με το ξένο πρακτορείο:
«Αγαπητέ Πρόεδρε του Eurogroup,
Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να παρουσιάσει στους θεσμούς, μέχρι τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015, μια πρώτη περιεκτική λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που οραματίζεται, η οποία θα εξειδικευτεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου 2015.
Επιπροσθέτως της κωδικοποίησης της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης προσηλωμένη να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και θεσμούς, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και να αναλάβει ενέργειες που ενισχύουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, εγγυώνται την οικονομική σταθερότητα και προωθούν την οικονομική ανάκαμψη.
Η πρώτη περιεκτική λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων ακολουθεί κάτωθι, όπως την οραματίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Πρόθεσή μας είναι να τα εφαρμόσουμε, βασιζόμενοι ταυτόχρονα στην τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία». Δημοσιονομικές διαρθρωτικές πολιτικές – Φορολογικές πολιτικές
Ακολουθούν τα βασικά σημεία των μέτρων:
1.Δημοσιονομικές διαρθρωτικές πολιτικές: Η Ελλάδα δεσμεύεται να αναμορφώσει τη φορολογική πολιτική, τη διοίκηση και την επιβολή. Η πολιτική ως προς τον ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις.
Προβλέπεται επίσης, η διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, βάζοντας τέλος στη φορολογική αμνηστία, ο εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, η βελτίωση της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και η δημιουργία μίας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης.
2.Διαχείριση Δημόσιων Οικονομικών:
Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα θα υιοθετήσει τροποποιήσεις στον Νόμο για τον Προϋπολογισμό, θα καταρτίσει και θα εφαρμόσει στρατηγική για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων, των επιστροφών φόρων και των αιτήσεων συνταξιοδότησης, θα μετατρέψει σε λειτουργική οντότητα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, θα ενισχύσει τη διαφάνεια στη διαδικασία πρόσληψης και παρακολούθησης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και θα ενισχύσει την ανεξαρτησία του.
Παράλληλα, θα επανδρώσει επαρκώς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ιδιαίτερα τις μονάδες υψηλού πλούτου, θα εξετάσει την ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ και θα αυξήσει τις επιθεωρήσεις, τους ελέγχους βάση των κινδύνων και τις δυνατότητες είσπραξης.
Η ελληνική κυβέρνηση επίσης δεσμεύεται να βελτιώσει άμεσα και σε συμφωνία με τους θεσμούς τη νομοθεσία για την αποπληρωμή των οφειλών σε εφορίες και κοινωνική ασφάλιση, καθορίζοντας τις ρυθμίσεις κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο αποδοτικός διαχωρισμός μεταξύ α) στρατηγικής χρεοκοπίας/μη πληρωμής και β)ανικανότητας πληρωμών, ώστε να στοχεύει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα της περίπτωσης (α) με αστικές και ποινικές διαδικασίες (ειδικότερα μεταξύ των ομάδων υψηλού εισοδήματος) ενώ παράλληλα θα προσφέρει στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της ομάδας (β) όρους αποπληρωμών που θα δίνουν τη δυνατότητα σε φερέγγυες μονάδες να επιβιώσουν, θα αποτρέπει το free riding, θα ακυρώνει τον ηθικό κίνδυνο και θα ενισχύει την κοινωνική ευθύνη όπως και την κατάλληλη κουλτούρα αποπληρωμών.
Προβλέπεται αποποινικοποίηση των οφειλετών χαμηλού εισοδήματος με μικρές οφειλές και ενίσχυση των μεθόδων και των διαδικασιών επιβολής.
3.Χρηματοοικονομική σταθερότητα – Ρυθμίσεις
Σε ότι αφορά τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Ελλάδα δεσμεύεται ότι:
-Οι τράπεζες θα διοικούνται βάσει ισχυρών εμπορικών/τραπεζικών αρχών
-θα εκμεταλλευτεί πλήρως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα διασφαλίσει, σε συνεργασία με τον SSM, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, ότι παίζει σωστά το ρόλο της διασφάλισης της σταθερότητας του τραπεζικού κλάδου και των δανειοδοτήσεων σε εμπορική βάση, ενώ θα συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε.
-θα αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνονται υπόψη: η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών (και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τις τράπεζες), η λειτουργία του δικαστικού συστήματος, η κατάσταση της αγοράς ακινήτων, ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ο αρνητικός αντίκτυπος της δημοσιονομικής θέσης της χώρας.
-θα συνεργάζεται με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς για να αποφευχθούν, το επόμενο διάστημα, οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας των νοικοκυριών κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο εισοδήματος, ενώ θα τιμωρούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές με γνώμονα: α) να διατηρηθεί η στήριξη της κοινωνίας στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β) να αποφευχθεί περαιτέρω πτώση στις τιμές των ακινήτων, γ) να ελαχιστοποιηθεί ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του προβλήματος των αστέγων και δ) η προώθηση μιας ισχυρής κουλτούρας πληρωμών.
-θα ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία για την εξωδικαστική διευθέτηση με τα προγράμματα ρυθμίσεων μετά την τροποποίηση, για να περιοριστεί ο κίνδυνος για τα δημόσια οικονομικά και την κουλτούρα πληρωμών, ενώ θα διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους.
4.Ενίσχυση της ανάπτυξης
Στόχος είναι η προσέλκυση επενδυτών σε τομείς κλειδιά και η αποτελεσματική διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου. Η κυβέρνηση δεσμεύεται
– ότι δεν θα καταργήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο.
-θα διαφυλάξει την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / τομείς με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.
-θα επανεξετάσει τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί με στόχο την βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
– θα υιοθετήσει μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων.
-να ενοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
5.Αγορά εργασίας
Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
– υιοθετήσει την βέλτιστη πρακτική της ΕΕ σε όλο το εύρος της νομοθεσίας που αφορά την αγορά εργασίας μέσω διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα ωφεληθεί από την τεχνογνωσία των ILO, ΟΟΣΑ και της υπόλοιπης τεχνικής συνδρομής.
– επεκτείνει και αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Παράλληλα να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων.
– προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στους συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης. Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνούς Θεσμούς, (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.
– αφαιρέσει φραγμούς στον ανταγωνισμό βασισμένη σε στοιχεία από τον ΟΟΣΑ.
– ενισχύσει την ανεξαρτησίας της Εθνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού
– ευθυγραμμίσει την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ και τη νομοθεσία.