Την ώρα που τα ξένα δημοσιεύματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ασφυξία ρευστότητας πληθαίνουν, οι υπουργοί Γ. Βαρουφάκης και Δ. Στρατούλης προσπαθούν να καθησυχάσουν για την πληρωμή πιστωτών και ασφαλισμένων.
Στο πλαίσιο συνέντευξης στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσει ότι “όλοι οι πιστωτές θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι και οι συνεργάτες της θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους”.
«Αυτό το συγκινητικό ενδιαφέρον για τα οικονομικά μας είναι ευπρόσδεκτο. Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας, οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους. Το ηθικό μας καθήκον είναι να κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη. Και για αυτό επενδύουμε οι υπουργοί Οικονομικών τόσο χρόνο μαζί με τους θεσμούς ώστε να διασφαλίσουμε ότι μικρά, ασήμαντα, προβλήματα ρευστότητας, δεν θα διαλύσουν την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης. τονίζοντας ότι ο διαμελισμός της Ευρώπης θα ήταν καταστροφή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. «Ούτε η Άγγελα Μέρκελ ούτε ο Μάριο Ντράγκι θέλουν διάσπαση της Ευρώπης. Θέλουμε μια επιτυχημένη Ευρώπη, μια επιτυχημένη Ευρωζώνη», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε στο ΒΗΜΑ FM: “Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν πρέπει να υπάρχει και στους ασφαλισμένους”. Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλισμένο μέχρι το τελευταίο ευρώ της τελευταίας σύνταξης, όχι μόνο για το 2015 αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Σε ότι αφορά τα όρια ηλικίας, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να διασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση.
Ο κ. Στρατούλης συμπλήρωσε: “Θα επανέλθουμε σε ένα καθεστώς εγγυημένης, τριμερούς κρατικής χρηματοδότησης και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, με τη δημιουργία ενός ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης, από τα έσοδα και την εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία λεηλατήθηκαν και κυρίως με το τελευταίο κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που είχαν στα χέρια τους”.