Από τα στοιχεία του ισολογισμού για τη χρήση 2012 της Πειραιώς Μεσίτες Ασφαλιστικών & Αντασφαλιστικών Εργασιών Α.Ε. που δημοσιεύθηκε, προκύπτει όχι μόνο μια ακόμα επιτυχημένη χρονιά, αλλά βελτίωση όλων των μεγεθών, δηλαδή των παραγωγικών και των χρηματοοικονομικών.
Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από 8.897,5 χιλ. ευρώ το 2011 σε 9.165,1 χιλ. ευρώ το 2012 (αύξηση 3,01%), τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν από 8.032,2 σε 8.332,3 χιλ. ευρώ (αύξηση 3,74%), ενώ τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν από 2.918,1 σε 5.002,5 χιλ. ευρώ (αύξηση 71,43%). Εντυπωσιακό δε είναι, ότι τα μετά από φόρους κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 76,00% και ανήλθαν 18,41 ευρώ ανά μετοχή έναντι 10,46 ευρώ το 2011.
Σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, αλλά και σχεδόν όλα τα μεγέθη της ασφαλιστικής μας αγοράς είναι αρνητικά, η βελτίωση των μεγεθών της Μεσιτικής της Πειραιώς και η απόδοση σημαντικών κερδών στους μετόχους είναι αξιοπρόσεκτη. Στον όμιλο της Πειραιώς βέβαια, συγκεντρώνονται από το 2012 μέχρι σήμερα τραπεζικά δίκτυα και πελατολόγια, που είναι αναμενόμενο να αυξήσουν, έως και να διογκώσουν, τα μεγέθη της σε όλους τους τομείς και κατά συνέπεια και τα μεγέθη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που ασκεί. Πιστεύουμε όμως, ότι η απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας το καλοκαίρι του 2012 δεν επηρέασε σημαντικά τα αποτελέσματα της Μεσιτικής της Πειραιώς, αφού οι περισσότερες ασφαλιστικές εργασίες ήταν ήδη τοποθετημένες απευθείας στην Αγροτική Ασφαλιστική.
Η δημοσίευση του ισολογισμού με τα κερδοφόρα αποτελέσματα επαναφέρει στην σκέψη μας για μια ακόμη φορά το τι μέλλει γενέσθαι με την Αγροτική Ασφαλιστική. Είναι γνωστό και έχει αναλυτικά περιγραφεί σε άρθρο μας την 1/8/2012, λίγες μέρες μετά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς, ότι ο όμιλος της Πειραιώς στρατηγικά έχει επιλέξει από πολλών ετών την ανάπτυξη των τραπεζοασφαλιστικών εταιρειών μέσω μοντέλου διαμεσολάβησης και ότι η παραμονή της Αγροτικής Ασφαλιστικής στον όμιλο είναι προσωρινή. Η πρόσφατη όμως ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας αύξησε κατά πολύ το τίμημα πώλησης και ανέβασε τον πήχυ σε ύψη που, υπό τις σημερινές ευρωπαϊκές οικονομικές συνθήκες, δύσκολα καλύπτονται ακόμα και από μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους. Ίδωμεν.