Η ΕΑΕΕ δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες την έκθεση με τα οριστικά στοιχεία, σχετικά με την εξέλιξη της παραγωγής ασφαλίστρων για το 2012 στη χώρα μας, καθώς και το πλήθος, τη δραστηριότητα και τη μορφή εγκατάστασης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Με την ευκαιρία αυτή επανερχόμαστε σε ένα βασικό «έλλειμμα» της αγοράς μας, τη μη τήρηση στατιστικών στοιχείων ανά δίκτυο πρόσκτησης εργασιών.
Σημειώνουμε και διευκρινίζουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στατιστικών στοιχείων ανά κατηγορία διαμεσολαβούντων προσώπων, σύμφωνα με τους διαχωρισμούς του νόμου, αφού στην αγορά οι δραστηριότητες της διαμεσολάβησης είναι πιο περίπλοκες, είναι διαφορετικές. Πουθενά άλλωστε δεν τηρούνται τέτοια στοιχεία. Αντίθετα σε περισσότερες από 20 χώρες της Ευρώπης τηρούνται και δημοσιεύονται στατιστικά στοιχεία ανά δίκτυο πρόσκτησης εργασιών ή αν προτιμάτε, ανά «κανάλι» διανομής.
Η έλλειψη αυτή οφείλεται βέβαια στην ανυπαρξία πρωτογενών στοιχείων στην ελληνική αγορά και στην αδυναμία (ή άρνηση) καταγραφής τους. Στη χώρα μας, η κάθε εταιρεία διαμορφώνει τα δικά της κριτήρια κατηγοριοποίησης, πιθανότατα συναθροίζει παραγωγές που εισέρχονται από σαφώς διαφορετικά κανάλια ή, αντίθετα, μεταφέρει παραγωγές από ένα δίκτυο σε άλλο κ.λπ. Για να είμαστε ειλικρινείς, η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των εταιρειών, αλλά και των συνθηκών που υφίστανται και στο χώρο της διαμεσολάβησης.
Στο υπό διαβούλευση ακόμα σχέδιο «περί ρύθμισης θεμάτων κ.λπ. και περί εμπορικής πολιτικής των εταιρειών», υπάρχει στο άρθρο 4, παρ. 1ii, (α) και (β) η αναφορά περί «διαφορετικών κατηγοριών Δικτύων Πρόσκτησης» και συνεπώς, αν η Εποπτική Αρχή θελήσει να προχωρήσει σε πραγματική αποτύπωση των επί μέρους παραγωγών ανά ασφαλιστική εταιρεία, θα οδηγηθεί και σε συγκεντρωτικά αποτελέσματα για το σύνολο της αγοράς «ανά κατηγορία Δικτύου Πρόσκτησης». Για τη σωστή όμως αποτύπωση, θα πρέπει η Εποπτική Αρχή να οριοθετήσει σαφώς τις κατηγορίες και όχι να συλλέξει ανομοιογενή στοιχεία.
Ποιες όμως είναι οι κατηγορίες του Δικτύου Πρόσκτησης; Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Η Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική και Αντασφαλιστική Ομοσπονδία “Insurance Europe” στην τελευταία έκδοσή της “Statistics No 46. European Insurance in Figures”, Ιανουάριος 2013, στη σελίδα 68 “Distribution Classification” διαχωρίζει τα κανάλια πρόσκτησης εργασιών και 20 περίπου χώρες της Ευρώπης τηρούν και αποστέλλουν τα στατιστικά τους στοιχεία. Ο ρόλος της ΕΑΕΕ, που είναι μέλος της Ομοσπονδίας για λογαρισμό της Ελλάδος, είναι καθοριστικός για τη συλλογή των στοιχείων αυτών.
Προσωπικά, θεωρώ πολύ πιο σημαντική αυτήν τη λειτουργία, από την πλήρη καταγραφή των «έμμεσων» συνεργατών των εταιρειών, που ζητά το υπό διαβούλευση σχέδιο, γιατί η οριοθέτηση των δικτύων πρόσκτησης και η υποχρεωτική τήρηση των στοιχείων αυτών από τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα οδηγήσει και σε υποχρεωτική δημιουργία κοινών για όλους «πυλών εισόδου» των ασφαλιστικών παραγωγών και στη δυνατότητα στατιστικής καταγραφής τους.
Αντίθετα, η μη οριοθέτηση κοινών κριτηρίων για την κατηγοριοποίηση της παραγωγής δίνει το δικαίωμα στην κάθε εταιρεία να την διαχωρίζει ανάλογα με τους δικούς της εσωτερικούς κανόνες ή τις δικές της επιδιώξεις και στο κάθε στέλεχος να αναφέρεται σε παραγωγές, σύμφωνα με προσωπικά του κριτήρια ή εταιρικές επιλογές. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η εξαγωγή πιθανών εσφαλμένων δεικτών για την αγορά, όπως π.χ. μέση προμήθεια ανά δίκτυο ή κόστος ανά δίκτυο κ.λπ. και κατ΄ επέκταση σε στρεβλές αποφάσεις ανατιμολόγησης, εμπορικής πολιτικής κ.λπ.
Η κατηγοριοποίηση της “Insurance Europe” που αναφέρουμε πιο πάνω, περιλαμβάνει σήμερα (γιατί διαχρονικά εξελίσσεται, όπως όλα στην αγορά) τέσσερις βασικές κατηγορίες και σημαντικές υποκατηγορίες. Θα πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε την κωδικοποίηση αυτή, αφού η μηχανογραφική δυνατότητα υπάρχει πλέον. Αντίθετα, ή μη κωδικοποίηση των παραγωγών, δίνει στον καθένα το δικαίωμα να κάνει και «δεύτερες» σκέψεις, όπως π.χ. ότι η κωδικοποίηση αυτή θα φέρει στην επιφάνεια περίεργες καταστάσεις, μετακινήσεις παραγωγών από ένα δίκτυο σε άλλο, παράλληλες αμοιβές σε διαφορετικά δίκτυα για την ίδια παραγωγή κ.λπ.
Πιστεύω ότι και η οριοθέτηση της παραγωγής ανά δίκτυο πρόσκτησης, με βάση υποχρεωτικά κριτήρια, θα συμβάλει στην πολυπόθητη εξυγίανση της αγοράς. Η παρουσία του κ. Σαρρηγεωργίου στην προεδρεία της ΕΑΕΕ, οι κινήσεις της ΔΕΙΑ, μέσω των πρόσφατων εγκυκλίων της και των δύο υπό διαβούλευση σχεδίων που αφορούν άμεσα τα δίκτυα διαμεσολάβησης και η ενεργή παρουσία της ΕΑΔΕ στα τεκταινόμενα, δημιουργούν σήμερα την κατάλληλη ευκαιρία για την επίλυση και αυτής της εκκρεμότητας της αγοράς μας.