Ένας από τους πιο σοβαρούς και οργανωμένους Μεσίτες μας έστειλε το εξής κείμενο και το έθεσε ως προβληματισμό, δεδομένου ότι οι σχέσεις του με την Ένωση είναι καλές και χρονολογούνται πολλά χρόνια πίσω. Πιστεύουμε ότι ο προβληματισμός του αξίζει μιας απάντησης. Αναδημοσιεύουμε: Την εβδομάδα που μας πέρασε εκλέχθηκαν οι Πρόεδροι των Επιτροπών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), όπως ήταν φυσικό να συμβεί μετά τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης. Τις θέσεις κατέλαβαν αξιόλογα στελέχη και ελπίζουμε να συμβάλουν με πρωτοβουλίες και ενέργειες, σε όφελος όλης της αγοράς. Ωστόσο, ένα γεγονός μας προκάλεσε εντύπωση. Οι Επιτροπές μειώθηκαν από δέκα σε οκτώ, μερικές συγχωνεύτηκαν και δύο… καταργήθηκαν! Πρόκειται για τις Επιτροπές «Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης» και «Ανθρώπινου Δυναμικού»! Το ερώτημα είναι γιατί; Πιο συγκεκριμένα μάθαμε τα εξής, εκτός αν μερικά από αυτά δεν ισχύουν: α) διατηρήθηκαν οι Επιτροπές Solvency II & Οικονομικών» και «Αυτοκινήτων», β) καταργήθηκε η Επιτροπή «Υγείας» και το αντικείμενο ενσωματώθηκε στην Επιτροπή «Ζωής, Υγείας και Συντάξεων», γ) καταργήθηκε η Επιτροπή «Μεταφορών & Σκαφών» και το αντικείμενο ενσωματώθηκε στην Επιτροπή «Περιουσίας», όπου εντάχθηκαν και οι «Αντασφαλίσεις», δ) διευρύνθηκε το αντικείμενο της Επιτροπής «Διεθνών Σχέσεων» και προστέθηκαν και οι «Δημόσιες Σχέσεις», ε) διευρύνθηκε το αντικείμενο της Επιτροπής «Αστικής Ευθύνης» και προστέθηκαν και οι «Επαγγελματικές Ευθύνες», στ) δημιουργήθηκαν οι νέες Επιτροπές «Διαφάνειας και Πρόληψης» και «Νομικής Προστασίας».
Και οι δύο καταργημένες Επιτροπές αφορούσαν τους Συνεργάτες των Ασφαλιστικών Εταιρειών, τους εσωτερικούς (εργαζόμενοι) και τους εξωτερικούς (διαμεσολαβούντες). Γιατί άραγε καταργήθηκαν; Δεν έχουν οι δυο αυτοί χώροι προβλήματα για να συζητηθούν; Δεν υπάρχουν προτάσεις; Δεν δρομολογούνται στους δύο αυτούς χώρους εξελίξεις, ελληνικές και διεθνείς, που θα έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία των εταιρειών; Δεν συζητούνται στα ευρωπαϊκά όργανα αλλαγές στο καθεστώς διαμεσολάβησης; Δεν αποτελούν οι δύο αυτοί χώροι μέρος της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και της ασφαλιστικής οικογένειας; Ειλικρινά δεν μπορώ να βρω απάντηση!
Υπάρχουν βέβαια και οι κακεντρεχείς, αυτοί που λένε ότι η Ένωση ήθελε να απεμπλακεί από τις εξελίξεις στους χώρους αυτούς, να μην έχει θεσμοθετημένα όργανα (όπως ήταν οι καταργημένες Επιτροπές), οι πρόεδροι των οποίων θα έπρεπε να συζητούν τα θέματα αυτά και να τοποθετούνται δημοσίως, όπως π.χ. τοποθετείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων (και καλά κάνει βέβαια) όταν ανακύπτουν θέματα αυξήσεων, καλύψεων, ανάκλησης αδειών κ.λπ., ώστε να ενημερώνεται το κοινωνικό σύνολο.
Μήπως, στο βωμό της μη εμπλοκής της Ένωσης στα θέματα των εργαζομένων, λόγω της βίαιης γενικότερης αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και των οικονομικών απολαβών, θυσιάζονται, με την κατάργηση της Επιτροπής, και ουσιαστικά αντικείμενα ανάπτυξης του «Ανθρώπινου Δυναμικού», όπως η εκπαίδευση, η αξιολόγηση, η πιστοποίηση, η βελτίωση των συνθηκών, η ανάπτυξη σχέσεων; Φυσικά, κάθε εταιρεία ασκεί την πολιτική της στον τομέα αυτόν, όπως και το ΕΙΑΣ βέβαια, αλλά δεν υπάρχει κοινό αντικείμενο, σε επίπεδο Ένωσης, προς συζήτηση;
Υπάρχουν βέβαια και πιο κακεντρεχείς, αυτοί που δεν μιλούν για σιωπηρή απόσυρση της Ένωσης από τα θέματα αυτά, αλλά που μιλούν για απόλυτη διακοπή των σχέσεων με την διαμεσολάβηση, για εξελισσόμενο πόλεμο, που μιλούν ακόμα και για ενέργεια «εκδίκησης», μετά την επιτυχία σύσσωμης της διαμεσολάβησης στο θέμα του Τειρεσία. Με δυο λόγια, μιλούν για μήνυμα προς τα διαμεσολαβούντα πρόσωπα ότι δεν σας αναγνωρίζουμε, δεν αποτελείτε μέρος της αγοράς μας, δεν είστε απαραίτητοι. Προσωπικά δεν το πιστεύω. Οι σχέσεις βέβαια είναι αρκετά τεταμένες, αλλά μήπως θα έπρεπε να υπάρξει μια ανακοίνωση της Ένωσης, ένα Δελτίο Τύπου, να δίνει μια τεκμηριωμένη απάντηση για τον λόγο της κατάργησης της Επιτροπής Διαμεσολάβησης; Μια ανακοίνωση, όχι για να δικαιολογηθεί η Ένωση, γιατί δεν έχει καμία υποχρέωση να δικαιολογηθεί για εσωτερικές της διαδικασίες και Επιτροπές, αλλά για να υπάρχει μια δημόσια τοποθέτηση, ώστε να μην εξάγονται αυθαίρετα ή λαθεμένα συμπεράσματα. Θα ήταν καλό για όλους.
– Έχει αναμφισβήτητα το ζήτημα αυτό και τη θετική του πλευρά, που πρέπει ν’ αναφερθεί· καιρός ήταν -προ πολλού, θά ’λεγα- ν’ «απογαλακτιστούν» τα συνδικαλιστικά όργανα των ελεύθερων επαγγελματιών παραγωγής ασφαλιστικών εργασιών και να σταθούν -επί ίσοις όροις, υπ’ αυτήν τη σκοπιά- παράλληλα με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς και τους έμμισθους εργαζόμενους σ’ αυτές.
υγ.: …η αποδοχή δε του χαρακτηρισμού τους ως «διαμεσολαβούντων» υποβαθμίζει κι’ αδικεί την πραγματική τους ουσιώδη προσφορά στο’ θεσμό· ευκαιρία να συμμετάσχουν όλοι οι συνάδελφοι, όσοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος και τα αίτια των προβλημάτων του κλάδου και να συνταχθούν με τα συμφέροντά τους, που μπορεί να συντρέχουν μα δεν ταυτίζονται ούτε μ’ αυτά των ασφαλιστικών εταιριών ούτε και με των εργαζομένων-υπαλλήλων τους, αν και ζυμώνουμε και μοιραζόμαστε την ίδια «πίτα»