Πολλά ήταν τα εύσημα το προηγούμενο διήμερο προς τον υπουργό Οικονομικών «Γιάννις» και προς την Ελληνική Προεδρία για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την συνδρομή τους για το θέμα της Τραπεζικής Ενοποίησης. Ωστόσο, παρά την πρόοδο ο δρόμος που απομένει είναι ακόμη μακρύς, όπως έγινε χθες αντιληπτό, καθώς ακόμη και αν ‘περάσει’ από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μέσα στον Απρίλιο και πριν λυθεί η Βουλή για τις Ευρωεκλογές, μετά πρέπει να γραφούν οι κανονισμοί και να λυθούν μεγάλα εκκρεμή ζητήματα, κορυφαίο εκ των οποίων η συνδρομή των κρατών μελών στο ταμείο διάσωσης.Τις διευκρινίσεις έδωσε χθες κατά την διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου στο Ζάππειο μετά το Ecofin ο προεδρεύων ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας Προανήγγειλε μάλιστα και ότι έως το τέλος Απριλίου θα εκδοθούν οι όροι για πανευρωπαϊκά stress test.
Ο ΥΠΟΙΚ αν έφερε ότι «είμαι αρκετά σίγουρος ότι το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης θα πάει στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στα μέσα Απριλίου». Στην σνύντευξη έγινε σαφές ότι παραμένουν πολλές δυσκολίες στο νομοθετικό πεδίο και θα μετακυληθούν χρονικά και στην επόμενη, ιταλική προεδρία.
Αν η ολομέλεια εγκρίνει πολιτικά τη συμβιβαστική πρόταση τότε ανοίγει θεωρητικά ο δρόμος να ετοιμαστεί ο μηχανισμός πριν από τον Νοέμβριο, όταν θα γίνει η ανακοίνωση των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής. Ωστόσο, έως τότε θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος υλοποίησης της συμφωνίας.
Η συμβιβαστική λύση προβλέπει εποπτεία της ΕΚΤ στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας. Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εξυγίανσης (SRM) παραμένει υποκεφαλαιοποιημένος για τα πρώτα χρόνια (θα χρηματοδοτηθεί σε 8 χρόνια με 55 δισ. ευρώ και δεν θα μπορεί να απευθυνθεί στον ESM για στήριξη), θα υπάρχει έντονος κρατικός έλεγχος σε αυτόν, μία σχετικά δύσκολη διαδικασία λήψης αποφάσεων ενώ δεν έχει συμφωνηθεί το πιο σημαντικό ίσως, η συμμετοχή κάθε χώρας στο ταμείο…