“Συσσωρεύονται και πάλι εμπόδια στην ομαλή εφαρμογή του Μνημονίου, καθώς δεν επιλύονται έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο χρονίζοντα προβλήματα που οφείλονται σε συνεχιζόμενες λειτουργικές αδυναμίες του κράτους”. Αυτό αναφέρει στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank. Την ίδια ημέρα που η τρόικα έκανε την πρώτη της επανεμφάνιση στην Αθήνα – μετά από 3 εβδομάδων περιθώριο που έδωσε στην κυβέρνηση για να κάνει όσα υποσχέθηκε – οι οικονομολόγοι της τράπεζας καταγράφουν τις 3 μεγάλες αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας που έρχονται και πάλι στην επιφάνεια. Κρούουν τον κώδωνα για την ανάγκη δράσης ώστε να διασφαλιστεί η δόση.
Συμπτωματικά (;) η κυβέρνηση αποφάσισε να παρουσιάσει σε πανηγυρικούς τόνους και το αναπτυξιακό σχέδιο για την περίοδο 2014 – 2020 που βασίζεται σε 36 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων του επόμενου ΕΣΠΑ, της αγροτικής ανάπτυξης και άλλων πηγών.
Στο Δελτίο αναφέρεται ότι η διαιώνιση των προβλημάτων της Ελληνικής Οικονομίας «αφενός εμποδίζει την ανάκαμψη της Οικονομίας και αφετέρου πλήττει την οικονομική σταθερότητα που με τόσες θυσίες κατακτήθηκε τους τελευταίους μήνες. Απαιτούνται λύσεις εδώ και τώρα, και όχι ημίμετρα μέχρι να περάσουμε τον κάβο της επόμενης δόσης, ιδίως σε μία περίοδο όπου επίκειται η ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών, και έχει ενταθεί η αβεβαιότητα μετά τα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο».
Ποια είναι τα προβλήματα σύμφωνα με την Alpha Bank:
1. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακόμη αυξανόμενης φοροδιαφυγής και την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση και για αποκατάσταση των συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως προκύπτει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του 2013 και από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και του Υπ. Οικονομικών γενικότερα, η πρόοδος που έχει σημειωθεί έως σήμερα σε αυτό τον τομέα δεν είναι ικανοποιητική, ιδιαίτερα στα πλαίσια της μεγάλης κρίσης που επιβαρύνει τη χώρα μας. Είναι απολύτως αναγκαίο τα αποτελέσματα όσον αφορά την είσπραξη εσόδων από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής να είναι πολύ πιο εμφανή κατά το τρέχον έτος.
2. Εξασφάλιση μιας πραγματικά αποδοτικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα της χώρας, η οποία δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την άμεση εξάλειψη των ταμπού (όπως αυτό της μονιμότητας και της συνεπαγόμενης απαγόρευσης των προσλήψεων – όταν η ανεργία των νέων στη χώρα ανέρχεται στο 57%) που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών γίνεται σήμερα αποκλειστικά και μόνο από το υστέρημα των συνεπών φορολογουμένων και συνεπάγεται νέες επιβαρύνσεις για την οικονομία, ιδιαίτερα αν η τελευταία δεν ενισχύεται με την αποτελεσματική συμβολή και των δημοσίων υπηρεσιών. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να γίνουν κινητήριος μοχλός και όχι να παραμένουν εμπόδιο στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
3. Τον απολύτως αναγκαίο εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την έγκαιρη επιβολή ενός ενιαίου και μοναδικού φόρου κατοχής ακινήτων, τύπου ΕΕΤΗΔΕ, με συντελεστές ελαφρά υψηλότερους από 0,3% έως 0,4% που ήδη εφαρμόζονται στον ΕΕΤΗΔΕ, ώστε να μην υπονομευθεί η απόδοση του φόρου από την σύσταση κάποιου σχετικά περιορισμένου αφορολόγητου ορίου για κοινωνικούς σκοπούς.
Σημειώνεται πάντως ότι η επιβολή ταυτόχρονα όλων των ανωτέρω φόρων επί των ακινήτων το 2013 (δηλαδή στο πιο κρίσιμο έτος στο οποίο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων και της οικονομίας γενικότερα), συμβάλλει στην περαιτέρω πτώση (αντί για την αναγκαία ανάκαμψη) της ζήτησης και των συναλλαγών επί ακινήτων, η οποία ήδη έχει καταποντιστεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το 2012, αναφέρει το Δελτίο.