Και ένα καλό νέο από την ΤτΕ που… στέναξε την προεκλογική περίοδο παρατηρώντας τη φυγή δεκάδων δισ. ευρώ στο εξωτερικό. Επέστρεψαν σύμφωνα με πληροφορίες ήδη 7 δισ. ευρώ καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Τα νέα είναι καλά, εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς για να επιστρέψει η επενδυτική εμπιστοσύνη και τα κεφάλαια που είναι αναγκαία όχι μόνο για τη βιωσιμότητα των τραπεζών αλλά και για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία πρέπει να λυθεί το θέμα του μνημονίου. Δηλαδή να φτάσουν οι δόσεις για τις τράπεζες και την αγορά ύψους 31 δισ. ευρώ που προς το παρόν προσδιορίζονται για τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση και χθες σε υπουργική σύσκεψη αποφάσισε να επιταχύνει το… έργο. Θέλει το μεσοπρόθεσμο να είναι σε μία πρώτη του μορφή έτοιμο έως τις 23 Ιουλίου που επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα. Δηλαδή τα 11,5 δισ. ευρώ που θα εφαρμοσθούν την περίοδο από το 2013 και μετά.
Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θεωρείται αναγκαία για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Μνημονίου. Ωστόσο, για να προχωρήσει η χώρα και να ανακάμψει ο τζίρος στην αγορά, πρέπει να βρεθούν άλλες πηγές εσόδων που θα περιορίσουν τις παραπάνω επώδυνες και υφεσιακές περικοπές, λένε αρμόδια στελέχη.
Πρέπει, συνεχίζουν, να γίνουν και οι μεταρρυθμίσεις στη φοροδιαφυγή, στη σπατάλη, στις ΔΕΚΟ, στους φορείς που δεν έπρεπε πλέον να υπάρχουν, στις προμήθειες που δεν θα έπρεπε πλέον να γίνονται, όπως γίνονται.
Οι ανακοινώσεις για τα παραπάνω μέτρα, μεταφέρονται χρονικά καθώς, λένε στελέχη, αγγίζουν τους “έχοντες” που για μία ακόμη φορά, δεν φαίνεται να πρέπει να αγγιχθούν.
Μία πρώτη ένδειξη πρόθεσης ήταν χθες τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια. Το μόνο μέτρο του Μαρτίου που δεν εφαρμόσθηκε καθώς φέρεται να προκαλούσε μεγάλες τριβές με μέρος του ίδιου του βουλευτικού σώματος: ιατρούς, δικαστικούς, ενστόλους.
Χθες, στέλεχος που μετείχε στην υπουργική σύσκεψη για την εύρεση των 11,5 δισ. ευρώ νέων μέτρων από πλευράς περικοπής δαπανών, κατέστησε σαφές ότι τα ειδικά μισθολόγια στους ενστόλους δεν θα περικοπούν. Φήμες ακούγονται ότι αντίστοιχες εξαιρέσεις προωθούνται και σε άλλους κλάδους. Όχι πως δεν ασκούν λειτούργημα ή δεν έχουν περικοπεί πολύ οι αμοιβές τους, αλλά το ίδιο έχει συμβεί και σε όλους τους δημοσίους λειτουργούς, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση, λένε οι ίδιες πηγές, δεν έχει δείξει τόσο “ζήλο” στην ανακοίνωση ονομάτων φοροφυγάδων, στους τομές για να φτάσουν κάποιοι στον εισαγγελέα άμεσα και τα διαφυγόντα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Δεν έχει δείξει τόσο “ζήλο” και στον έλεγχο των δαπανών του δημοσίου και των συμβάσεων με τις περίφημες ηλεκτρονικές προμήθειες.