Μεγαλύτερη ευελιξία από τις Βρυξέλλες ώστε μέσω του νέου ΕΣΠΑ να δοθούν χρήματα για αναχρηματοδοτήσεις δανείων επιχειρήσεων που μπορούν να σωθούν αλλά και πιο πολλά κεφάλαια κίνησης ζήτησε χθες ο Γ. Ζανιάς, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από το βήμα της ημερίδας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, του νέου ΕΣΠΑ.
Ζήτησε περισσότερη ευελιξία από τις Βρυξέλλες, ώστε να μην εφαρμόζονται δογματικά οριζόντιοι κανόνες για όλες τις χώρες ώστε η Ελλάδα να απορροφήσει την τεράστια ανεργία. Επισήμανε επίσης ότι δεν πρέπει να ισχύουν τόσο έντονα γεωγραφικές κατανομές όταν οι φύλακες υγιούς επιχειρηματικότητας βρίσκονται σε διάφορες περιοχές.
Συμφωνα με τον κ. Ζανιά, η διαμόρφωση των προτεραιοτήτων και των δομών του νέου ΕΣΠΑ έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή την συγκυρία για δύο κυρίως λόγους:
1) Διότι μετά την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας η οποία επιτυγχάνεται αυτόν τον καιρό, περνάμε στην φάση της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας και τα ποσά τα οποία έχουν συμφωνηθεί για το νέο ΕΣΠΑ είναι πολύ σημαντικά για την ενίσχυση αυτής της πορείας, ιδιαίτερα δεδομένων των ισχνών δυνάμεων του ελληνικού Προϋπολογισμού.
2) Διότι, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης και οι πόροι του ΕΣΠΑ μπορούν να διευκολύνουν σε σημαντικό βαθμό τη μεταφορά πόρων από το παλιό μοντέλο ανάπτυξης που στηριζόταν στην κατανάλωση στο νέο που στηρίζεται στην παραγωγή και τις επενδύσεις. Η διαδικασία αυτή της μεταφοράς πόρων συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ανεργίας εφόσον στη διαδικασία αυτή για ένα διάστημα οι αναπτυξιακοί πόροι και ιδιαίτερα η εργασία παραμένουν άνεργοι.
Στη διαδικασία αυτή διαμόρφωσης του νέου ΕΣΠΑ πρέπει κατ’ αρχήν να ληφθούν υπόψη δύο νέα δεδομένα, ανέφερε:
1) Αν και το ΕΣΠΑ αποτελεί δημόσιους πόρους, πρέπει να γίνει κατανοητό πως η νέα ανάπτυξη στη χώρα θα προκύψει από τον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και η διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να οδηγεί σε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα από τον ιδιωτικό τομέα.
2) Με δεδομένο πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι η ανεργία και πως τη μεγαλύτερη πηγή απασχόλησης αποτελούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ, οι τελευταίες πρέπει να ενισχυθούν ιδιαίτερα σε σχέση με τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα τα οποία έχουν , π.χ. τις δυσκολίες πρόσβασης στην χρηματοδότηση.