Τις θεαματικές αλλαγές που σηματοδοτεί η Οδηγία Solvency II για την ελληνική ασφαλιστική αγορά διατύπωσε ο Γιώργος Κώτσαλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican, στο τρίτο συνέδριο που οργάνωσε την Πέμπτη 12 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), με θέμα τη Διαχείριση Κινδύνου και Συμμόρφωση των Επιχειρήσεων (Risk Management & Compliance Forum).
Ο κ. Κώτσαλος ανέπτυξε τις πρακτικές επιπτώσεις του Solvency II, επισημαίνοντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του ενιαίου συστήματος κεφαλαιακών απαιτήσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα τέλη του 2012, υποχρεώνει και την ελληνική ασφαλιστική αγορά σε μια διαδικασία σοβαρών και μεγάλων αλλαγών. Κομβική, όπως παρατήρησε ο ομιλητής, θα είναι η ετοιμότητα των εταιρειών για την επαρκή εφαρμογή τεχνικών διαχείρισης κινδύνων, εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, ενώ υπογράμμισε τη βεβαιότητα ότι το Solvency II, παρ’ όλες τις δυσκολίες που συνεπιφέρει για τις ασφαλιστικές εταιρείες σε αυτή την οικονομική συγκυρία, είναι βέβαιο ότι θα εξορθολογίσει τη λειτουργία της αγοράς και θα ενισχύσει ουσιαστικά την προστασία του καταναλωτή – ασφαλισμένου.
Κλειδί των αλλαγών αποτελεί κατά τον κ. Κώτσαλο η στρατηγική ενσωμάτωση της διαχείρισης κινδύνων από τις εταιρείες και ειδικότερα η αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας στη λήψη διοικητικών αποφάσεων για την ανάληψη κινδύνου, οι διαδικασίες αναγνώρισης, αξιολόγησης και επιμέτρησης κινδύνων, οι πολιτικές ελέγχου και παρακολούθησης, καθώς και τα εσωτερικά μοντέλα διαχείρισης κινδύνων. Ακόμη, τόνισε ότι οι εταιρείες θα χρειαστούν το κατάλληλο προσωπικό, σύστημα ενημέρωσης της διοίκησης (MIS), μηχανογραφικά συστήματα και ασφαλιστικές δικλείδες για την ποιότητα των δεδομένων, καθώς και τεχνικές μείωσης των κινδύνων όπως η αντασφάλιση, ενώ η διασπορά των κινδύνων σε διαφορετικά προϊόντα και αγορές θα αποτελεί αναγκαιότητα.
Ειδικότερα για την Interamerican, το Solvency II αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση ανταπόκρισης στα πεδία της φερεγγυότητας, όπου η εταιρεία έχει διαμορφώσει μια πολύ ισχυρή κεφαλαιακή υπόσταση, της εταιρικής διακυβέρνησης, όπου οι δομές της είναι απόλυτα εκσυγχρονισμένες και της μέτρησης κινδύνων, όπου έχει αναπτύξει την απαιτούμενη υποδομή και έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία, αναγκαία για την υλοποίηση του πλαισίου Solvency II. Η Interamerican είναι μια από τις λίγες εταιρείες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς που έλαβαν μέρος σε όλες τις τελευταίες μελέτες επίπτωσης QIS 3 (2007), QIS 4 (2008) και QIS 5 (2010), αποκομίζοντας το σημαντικό όφελος της σχετικής εμπειρίας για την προετοιμασία της.
Σημειώνεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανακοινώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο τα αποτελέσματα της 5ης μελέτης ποσοτικών επιπτώσεων (QIS 5) της EIOPA, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος των απαιτούμενων κεφαλαίων φερεγγυότητας (SCR) φθάνει το 165%, με το 15% των ευρωπαϊκών εταιρειών να αδυνατεί να τα καλύψει, ενώ το 5% των εταιρειών δεν καλύπτει ούτε τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια (MCR). Η CEA (Comité Européen de Assurances) έχει ήδη διατυπώσει τις ενστάσεις της, ζητώντας μείωση της πολυπλοκότητας και του κόστους προσαρμογής για τις ασφαλιστικές εταιρείες, με εφαρμογή της “αρχής της αναλογικότητας” υπέρ των μικρομεσαίων εταιρειών, ώστε να είναι το Solvency II εφικτό και εφαρμόσιμο.
ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΙΠΕ,